Αρχική Video Τζον Χάρισον, ο Ωρολογοποιός Που Έσωσε τις Ζωές Χιλιάδων Ναυτικών

Τζον Χάρισον, ο Ωρολογοποιός Που Έσωσε τις Ζωές Χιλιάδων Ναυτικών

Στον Άγγλο αυτοδίδακτο ωρολογοποιό και ξυλουργό Τζον Χάρισον (John Harrison), γνωστό κυρίως για τη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου χρονομέτρου μέσα από το οποίο μπορούσαν οι ναυτικοί να υπολογίσουν το γεωγραφικό μήκος στη θάλασσα, αφιερώνει η η Google το σημερινό της (3 Απριλίου) Doodle, με αφορμή την 325η επέτειο από τη γέννησή του.

Γεννήθηκε το 1693, στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας και ήταν αυτοδίδακτος ωρολογοποιός και ξυλουργός, ο οποίος κατάφερε να βοηθήσει εκατοντάδες ναυτικούς, δημιουργώντας το πρώτο θαλάσσιο χρονόμετρο για τη μέτρηση του γεωγραφικού μήκους στη θάλασσα.

Για να μπορέσει βάλει ένα τέλος στα ναυάγια, η βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1714 την Επιτροπή Γεωγραφικού Μήκους, η οποία προσέφερε 20.000 λίρες σε όποιον ανακάλυπτε έναν τρόπο να μετρηθεί αυτό.

Ο Χάρισον εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο χρονόμετρο το 1728 και ολοκλήρωσε το έργο του το 1735.

Αν και η πρώτη, βάρους 34 κιλών μπρούτζινη συσκευή του λειτουργούσε με μεγάλη ακρίβεια, ο Χάρισον επέμενε να την τελειοποιήσει, κατασκευάζοντας στην πορεία της ζωής του κι άλλες, βελτιωμένες παραλλαγές.

Χάρη στην εφεύρεσή του, οι ναυτικοί μπορούσαν πλέον να εντοπίζουν όχι μόνο το γεωγραφικό πλάτος, αλλά και το γεωγραφικό μήκος, κάτι που καθιστούσε τις διαδρομές τους περισσότερο ασφαλείς, καθώς είχαν τη δυνατότητα να υπολογίζουν την τοποθεσία τους. Ο Τζον Χάρισον πέθανε το 1776 σε ηλικία 83 ετών.

Το εκπληκτικό του δημιούργημα του προσέφερε το έπαθλο και μεγάλη δόξα. Χάρις σε αυτόν, οι ναυτικοί μπορούσαν να ορίσουν με απόλυτη ακρίβεια όχι μόνο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, αλλά να κάνουν το ταξίδι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here