Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Θαλάσσιες υπηρεσίες : Το κόστος μεταφοράς των θαλάσσιων υπηρεσιών

Θαλάσσιες υπηρεσίες : Το κόστος μεταφοράς των θαλάσσιων υπηρεσιών

Θαλάσσιες υπηρεσίες

Θαλάσσιες υπηρεσίες : Ένας καθοριστικός τελευταίος παράγοντας της επιρροής στη ζήτηση των θαλάσσιων μεταφορών είναι το κόστος μεταφοράς. Πριν το κλείσιμο της συμφωνίας ενός ναύλου ο πλοιοκτήτης προγραμματίζει το κόστος μεταφοράς ενός φορτίου από μία εξαγωγική χώρα σε μια χώρα εισαγωγής, αυτό εξαρτάται από τον εκάστοτε φορτωτή που θέλει να μεταφέρει το φορτίο του. Το κόστος μεταφοράς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο για την μεταφορά πρώτων υλών από μακρινές χώρες από ότι εάν το έκλεινε το φορτίο από μια χώρα πιο κοντινή σε αυτόν. Τα κόστη δεν έχουν να κάνουν τόσο με το φορτίο άλλα με τη χωρητικότητα του πλοίου. Φυσικά η συνάρτηση ποιότητας φορτίου και ποσότητας του φορτίου είναι δυο μεταβλητές παίζουν ρόλο στο κόστος μεταφοράς.
Η μείωση του κόστους μπορεί να προκύψει από την ύψιστης ποιότητας τους φορτίου προς μεταφορά. Για μια συγκεκριμένη ποιότητα ενός φορτίου, το πλοίο με d.w.t 50.000 τόνους, είτε φορτώσει 20.000 τόνους είτε φορτώσει 45.000 τόνους το κόστος μεταφοράς θα είναι το ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι ο ναύλος μετρούμενος σε $/τόνο στις ναυλώσεις κατά ταξίδι, αφού θα μεταφέρει περισσότερη ποσότητα άρα θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς.

Τα παλιότερα

χρόνια το κόστος μεταφοράς ήταν σταθερό για ορισμένα φορτία, με την αύξηση της χωρητικότητας της τάξεως 180.000 τόνων μεταφορικής ικανότητας, τα κόστη μειώθηκαν διότι και μεγαλύτερες ποσότητες μπορούσε να μεταφέρει κατά ταξίδι.
Επίσης η άνθιση καινούργιων και συντομότερων θαλάσσιων διαδρομών έφερε σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς. Για παράδειγμα το κανάλι του Παναμά, τη διώρυγα του Σουέζ, το στενό του Μάλακα κ.π.α. μείωσαν τα κόστη περισσότερο και από αυτά που πληρώνουν τα «καναλιάτικα» όπως αποκαλούν. Τα επόμενα χρόνια έχουν αναζητήσει νέες διαδρομές βόρειας της Ρωσίας, λόγω των λιώσιμο των πάγων και με τη βοήθεια παγοθραυστικών θα δημιουργηθεί θαλάσσια διαδρομή από την βόρεια Ευρώπη στη Κίνα, όπως συμπεραίνουν πολύ αναλυτές θα μειώσει το κόστος μεταφοράς πάρα πολύ, και η ζήτηση της θαλάσσιας μεταφερόμενης υπηρεσίας θα αυξηθεί.

Απόσπασμα πτυχιακής εργασίας: Αργυρουδάκη Φίλιππα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here