Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Το «Έξον Βαλντέζ» Συνεχίζει να Μολύνει Ύστερα από 20 Χρόνια

Το «Έξον Βαλντέζ» Συνεχίζει να Μολύνει Ύστερα από 20 Χρόνια

Καθώς η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική περιοχή, καθιστά την τελευταία πιο ευάλωτη στις ορέξεις των πετρελαϊκών εταιριών, η νέα έρευνα έρχεται να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τις συνέπειες μιας νέας καταστροφής στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προβληματίζονταν για ποιο λόγο παραμένουν, μετά από τόσο καιρό, τα υπολείμματα των 11 εκατ. τόνων γαλονιών αργού πετρελαίου που «μαύρισαν» κάπου 1.300 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Αλάσκας. Στην αρχή υπήρξε ελπίδα ότι η φύση μόνη της, με λίγη βοήθεια από την τεχνολογία, θα ξέπλενε μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία μέσα λίγα μόλις χρόνια, αν όχι μήνες.
Όμως μέσα σε μια δεκαετία έγινε φανερό ότι η μόλυνση υποχωρούσε με απελπιστικά βραδύ ρυθμό και το πετρέλαιο εξαφανιζόταν μόλις κατά 4% το χρόνο. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 20.000 γαλόνια πετρελαίου παραμένουν στην περιοχή.

Η νέα έρευνα, υπό τον Μισέλ Μπουφαντέλ, του πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, μελέτησε γιατί είναι τόσο αργή η βιοδιάσπαση του χυμένου πετρελαίου. Με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε υπολογιστές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο γεγονός πως οι μολυσμένες παραλίες αποτελούνται από δύο γεωλογικά στρώματα, το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες. Το πετρέλαιο αποθηκεύεται προσωρινά στο πορώδες άνω στρώμα των ακτών, πράγμα που επιβραδύνει το ρυθμό εξαφάνισής του.

Επίσης το αρκτικό οικοσύστημα δεν διαθέτει το είδος των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται οι «πετρελαιο-φάγοι» μικρο-οργανισμοί, με συνέπεια να μην υπάρχουν αρκετές ποσότητες από αυτούς. Εξάλλου, στο δεύτερο πολύ λιγότερο πορώδες γεωλογικό στρώμα, το νερό κινείται 1.000 φορές πιο αργά από το άνω στρώμα, με συνέπεια βοηθά στην «παγίδευση» του πετρελαίου ανάμεσα στα δύο στρώματα των πετρωμάτων. Τέλος, το πετρέλαιο διατηρείται περισσότερο στις παραλίες με βότσαλα και πέτρες, όπως είναι αυτές στην Αρκτική, σε σχέση με τις αμμώδεις παραλίες. Το πετρέλαιο που διέρρευσε από το τάνκερ «Έξον Βαλντέζ» το 1989 και προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή στην Αλάσκα, συνεχίζει να βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από τις κάποτε παρθένες ακτές και να τις μολύνει, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here