Αρχική Ναυτική Εκπαίδευση Πτυχία Α.Ε.Ν τελικά τι γίνεται με την κατάταξη.

Πτυχία Α.Ε.Ν τελικά τι γίνεται με την κατάταξη.

Πτυχία Α.Ε.Ν

Πτυχία Α.Ε.Ν εάν κάποιος παρακολουθήσει το πως εξελίσσεται το θρίλερ κατάταξης πτυχίων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, πραγματικά θα τρελαθεί, άλλα μας λέει ο ένας, άλλα μας λέει ο άλλος….
Πτυχία Α.Ε.Ν μετά από δικό σας αίτημα να ψάξουμε την υπόθεση της κατάταξης πτυχίων, ανακαλύψαμε τον αμφιλεγόμενο νόμο 3450 ο οποίος στο άρθρο 1 ορίζει ότι, ισότιμα είναι τα διπλώματα Α τάξης των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού με τα πτυχία των ΤΕΙ.
Βέβαια το τρελό της υπόθεσης είναι ότι η παραπάνω διάταξη αναφέρεται για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής, διαχωρίζει δηλαδή τους αποφοίτους δια μαγείας πριν και μετά.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά. Για να μπορέσουν οι απόφοιτοι με Πτυχία Α.Ε.Ν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να φτάσει τον βαθμό του πλοιάρχου Α’ τάξης, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση 32 με 33 χρονών αν ταξιδεύει σεπλοία ακτοπλοΐας όπου εκεί μπορεί να μαζέψει πιο γρήγορα την υπηρεσία του και να εξελιχθεί, διαφορετικά εάν ανήκει στην ποντοπόρο ναυτιλία (εκεί ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό ναυτικών) τότε το εύρος της ηλικίας αυξάνεται κατά πολύ.

Μην ξεχνάμε ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα διαρκούν 2 χρόνια, αμέσως και στην καλύτερη περίπτωση φτάσαμε σε ηλικία 35 ετών, όπου ένας απόφοιτος οποιουδήποτε ΑΕΙ/ΤΕΙ τελειώνει το μεταπτυχιακό του σε ηλικία 26 ετών δηλαδή ο ναυτικός καθυστερεί 9 χρόνια. Γιατί άραγε ο ναυτικός να υφίσταται τόσο μεγάλη καθυστέρηση; και το καλύτερο απ όλα, η μαρτυρία ενός ναυτικού που έκανε αίτηση δικαίως και μετά από
αγώνα σε ένα γνωστό πανεπιστήμιο της Ελλάδος, όπου του απάντησαν <<ποιοι είστε εσείς; και βέβαια δεν μπορείτε να πάρετε μέρος σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα>>.

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτα που λες δεν ισχυουν…δεν τα εχεις ψαξει καλα οπως φαινεται.
  15.23 ειναι ο κωδικος πανεπιστημιακης εκπαιδευσης του πτυχιου ΑΕΝ πλοιαρχων..οι Μηχανικοι εχουν αλλο κωδικο..αλλα εξ’ισου ιδιας βαθμιδας. Πηγαινε στο υπουργειο παιδειας κ ρωτα. Εχω κανει μεταπτυχιακο στο ΠΑ.ΠΕΙ με διπλωμα ανθυπολοιαρχου..πως το κανα..??? Πως με δεχτηκαν?? Μη λετε οτι θελετε…..

  • Αγαπητέ κύριε Μαρι,
   1. Ο κωδικός που αναφέρετε δεν είναι 15.23 αλλά 18.23 και έχει να κάνει με την κατάταξη του Πτυχίου μας ως προς το Υπουργείο Παιδείας κυρίως για πρόσληψη σε ναυτικά λύκεια.
   2. Ο ν.3450/2006 είναι ξεκάθαρος και αναφέρει σαφώς στο Αρ.1 παρ.2 και 3 αυτά για τα οποία γράφουμε.
   3. Όσο για το επιχείρημα ότι και εσείς έχετε κάνει μεταπτυχιακό θα σας πω απλά ότι και εγώ είμαι από τους τυχερούς που έκαναν μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όντας Πλοίαρχος Γ’, αυτό όμως έγινε πριν 9 χρόνια.
   4. Όσο για το πώς σας δέχτηκαν, φυσικά και δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση γιατί είναι κάτι που γνωρίζετε μόνο ο ίδιος.
   Πάντα στην διάθεση σας για σχόλια και πληροφορίες.

 2. Αυτή η διάκριση πρέπει να σταματήσει. Όντας φοιτητής στην Α.Ε.Ν. μηχανικών που αποκτω το πτυχιο μου σαν μηχανικός Γ τάξης, δεν υπάρχει ισότιμο πτυχίο. Ενω σε αντίθεση με τις αλλες σχολες μηχανικων ΤΕΙ- ΑΕΙ έχουν ανώτερο πτυχίο χωρις κανένα λογο, και αυτοι εαν θέλουν μπορούν να πάρουν το ιδιο πτυχίο με εναν ΑΕΝιτη ενω εγω δε μπορώ να βγω σε ιδια δουλειά στη στεριά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here