Αρχική Ναυτιλιακά νέα Τελευταία Νέα για τον Κορωναϊό (2019-nCoV) – Πληροφορίες για Ναυτικούς

Τελευταία Νέα για τον Κορωναϊό (2019-nCoV) – Πληροφορίες για Ναυτικούς

Πάνω από 320 κρούσματα του νέου κορωναϊού 2019-nCoV επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές στην Κίνα. Σύμφωνα με την κεντρική τηλεόραση της Κίνας, τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν πλέον σε 14 κινεζικές επαρχίες ενώ 9 ασθενείς κατέληξαν.

Τα περισσότερα κρούσματα, 270 στον αριθμό, έχουν καταγραφεί στην επαρχία Hubei στην κεντρική Κίνα ενώ 22 έχουν καταγραφεί στις παραθαλάσσιες επαρχίες Guangdong και Zhejiang. Στις μεγάλες πόλεις η εμφάνιση κρουσμάτων ήδη ανησυχεί τις τοπικές αρχές: 10  κρούσματα καταγράφηκαν στο Πεκίνο και 6 στη Σαγκάη.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επίσης ανακοίνωσαν 117 περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με το νέο κορωναϊό. Το ένα και μοναδικό κρούσμα στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας που συνορεύει με τη Ρωσία, έχει ήδη ανησυχήσει τη Μόσχα και το Πεκίνο αφού οι αρχές γνωρίζουν ότι με τους εορτασμούς του κινεζικού νέου έτους την επόμενη εβδομάδα αρκετοί Κινέζοι θα ταξιδέψουν, πιθανώς μεταφέροντας τον κορωναϊό σε γειτονικές χώρες.

Από τις αρχές του νέου έτους ξεκίνησαν να υπάρχουν αναφορές για κρούσματα ασθένειας που οφείλονται σε ένα νέο είδος κοροναϊού (2019-nCoV) στην πόλη Βουχάν της Κίνας. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η αρχική πηγή μετάδοσης του ιού, αλλά τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να ξεκίνησαν σε ψαραγορά της κινεζικής πόλης.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 290, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις θάνατοι. Οι θάνατοι αφορούσαν άτομα μεγάλης ηλικίας, με προϋπάρχουσες παθήσεις. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν σημειωθεί στην πόλη Βουχάν της Κίνας, αν και έχουν ήδη υπάρξει αναφορές και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν επιβεβαιωθεί δύο ακόμα κρούσματα στην Ταϊλάνδη και στην Ιαπωνία, αλλά επρόκειτο για άτομα με πρόσφατο ταξίδι στη Βουχάν στο ιστορικό τους.

Ο 2019-nCoV ανήκει στην ομάδα των κοροναϊών και προσβάλλει κυρίως το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων που προκαλεί, όπως πυρετός και δύσπνοια, ο διαχωρισμός του από άλλους ιούς δεν είναι ακόμη εύκολος.

Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι η μετάδοση του ιού είναι δυνατή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ταξιδιωτικές οδηγίες, πέραν της τήρησης των σωστών κανόνων υγιεινής. Παρ’ όλα αυτά ο ΠΟΥ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, κατά την οποία θα εξεταστεί αν θα ανακηρύξει την τρέχουσα κατάσταση ως «επείγουσα για τη δημόσια υγεία». Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να αλλάξουν και οι οδηγίες προς όσους ταξιδεύουν. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου 2020 στη Γενεύη.

Προς το παρόν, για όσους ναυτικούς ταξιδεύουν σε αεροδρόμια της Κίνας, συνιστάται προσοχή καθώς και χρήση μάσκας. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ασθένειας μετά το ταξίδι, θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου νόσου από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη είναι χαμηλός. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της αύξησης των ταξιδιωτικών ροών στην Κίνα, ενόψει των εορτασμών για το Κινεζικό Νέο Έτος.

ΠΗΓΗ: www.naftikachronika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here