Αρχική Ναυτιλιακά νέα Τα μεγαλύτερα Ναυτιλιακά Κράτη και Πόλεις, μελέτες από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (DNV...

Τα μεγαλύτερα Ναυτιλιακά Κράτη και Πόλεις, μελέτες από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (DNV GL) και την Menon Economics

Την Τετάρτη, ο Νορβηγικός Νηογνώμονας (DNV GL) και η εταιρεία συμβούλων Menon Economics δημοσίευσαν μια νέα μελέτη των 30 κορυφαίων ναυτικών χωρών παγκοσμίως η οποία φέρνει την Κίνα στην κορυφή.
Ηέκθεση εξετάζει τέσσερις «πυλώνες» της ναυτιλιακής οικονομίας κάθε έθνους – τα λιμάνια και τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), την ναυτιλιακή τεχνολογία, την χρηματοδότηση και τους κανόνες δικαίου, και τελος το επίπεδο λειτουργίας του ναυτιλιακού πλέγματος στο σύνολο του.

Η απόδοση της Κίνας είναι ισχυρή σε όλους τους παραπάνω τομείς .«Η δύναμη της Κίνας είναι συντριπτική, ιδίως όσον αφορά τον πυλώνα των λιμένων και logistics, αλλά και στον τομέα της ναυτιλίας», δήλωσε ο Erik W. Jakobsen, στέλεχος της Menon Economics και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, όμως, καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών και εισαγωγών του κόσμου. Η άλλη οικονομική υπερδύναμη, (οι Ηνωμένες Πολιτείες) ακολουθεί την Κίνα στην κατάταξη, με μεγάλους λιμένες και ναυτιλιακές πόλεις τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ακτή”.

Ο DNV GL και η Menon Economics δημοσίευσαν την έκθεση στην εμπορική έκθεση SMM 2018 στο Αμβούργο. Η έκθεση αυτή έρχεται μετά την έκθεση του 2017 σχετικά με τις “Πρωταρχικές Ναυτιλιακές Πρωτεύουσες του Κόσμου”, αλλά μετατοπίζει την εστίαση της σε μια ευρύτερη ανασκόπηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι ο τομέας της ναυτιλίας είναι ο κύριος κινητήρας της βιομηχανίας, του δόθηκε βαρύτιτα 40%. Αυτός ο “πυλώνας” αξιολογήθηκε βάσει του εγχώριου διαχειριζόμενου μεγέθους του στόλου, του μεγέθους του στόλου, της αξίας του στόλου και του μεγέθους του νηολογίου κάθε σημαίας βάση του CGT (Compensated Gross Tonnage). Οι άλλες τρεις κατηγορίες έλαβαν βαρύτητα 20 τοις εκατό έκαστη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάχθηκαν στη δεύτερη θέση, σημειώνοντας υψηλό σκορ στον τομέα της χρηματοδότησης και τον κανονισμων.

Τις ΗΠΑ ακολούθησαν η Ιαπωνία στην τρίτη θέση και η Γερμανία, η Νορβηγία και η Νότια Κορέα κατέκτησαν την τέταρτη θέση. Η Γερμανία έφθασε στην πρώτη θέση σε τρεις “πυλώνες” και η Νορβηγία κατέχει ισχυρή θέση στη χρηματοοικονομική και τη ναυτική τεχνολογία. Η Νότια Κορέα σημείωσε κορυφαία θέση στη ναυτιλιακή τεχνολογία χάρη στα ναυπηγεία της και στον κλάδο της ναυτιλιακής έρευνας και ανάπτυξης και είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 στην ναυτιλία, τα λιμάνια και τα logistics.

Με φθίνουσα σειρά κατάταξης, το υπόλοιπο του top-30 περιλαμβάνει: την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία και την Ιταλία (ισοπαλία), την Ολλανδία, την Δανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ισπανία , την Βραζιλία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Σουηδία, την Ταϊβάν, την Φινλανδία, τηνΕλβετία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

«Για τις τρεις πρώτες ναυτικές χώρες, η κατάταξη της μελέτης αντικατοπτρίζει και το μέγεθος των εθνικών οικονομιών τους«, λέει ο Shahrin Οσμάν, Επικεφαλής του Maritime Advisory for South East Asia, Pacific and India του Νορβηγικού Νηογνώμονα, ο οποίος υπήρξε συν-συγγραφέας και των 2 εκθέσεων (2017 και 2018), και συνεχίζει προσθέτοντας”(αλλά) μπορούμε να δούμε ότι οι «μικρότερες» χώρες μπορούν ακόμα να έχουν μεγάλη επιρροή και σημασία για τον ναυτιλιακό κόσμο, λόγω των παραδόσεων, της ιστορίας και των καινοτομιών τους».

Διαβάστε τις μελέτες:

Ναυτιλιακά Κράτη (2018)

Ναυτιλιακές Πόλεις (2017)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here