Αρχική Ναυτιλιακά νέα Ρυμουλκήθηκε μετά απο 14 χρόνια το θρυλικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»

Ρυμουλκήθηκε μετά απο 14 χρόνια το θρυλικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»

Το θρύλικο θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” ρυμουλκήθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία για εργασίες συντήρησης. Για την εκτέλεση των εργασιών που θα διαρκέσουν 2 μήνες, έχουν εξασφαλισθεί χορηγίες που θα καλύψουν μέρος των αναγκών προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, «το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το θωρηκτό της νίκης, είναι το «ζωντανό» ιερό μας κειμήλιο που από την παραλαβή του έως σήμερα δεν υπέστειλε από τον ιστό του την ελληνική σημαία, Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ενσαρκώνει μια ακατάλυτη πορεία στους αιώνες, μια συνεχή πάλη με τους εχθρούς της πατρίδας και το υγρό στοιχείο. Είναι το μοναδικό, «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο παγκοσμίους πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Η απόκτηση του πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ κατά το 1/3 του συνολικού κόστους του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το ταμείο εθνικού στόλου και από έρανο των απανταχού Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι το πλοίο που αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και συνετέλεσε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καταναυμαχώντας τον οθωμανικό στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (3 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (5 Ιανουαρίου 1913), υπό την χαρισματική ηγεσία και την επιδέξια ναυτοσύνη του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ επισκέπτονται 60.000 άτομα, Έλληνες και ξένοι, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές, αριθμός που βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυπηγεία επισημαίνουν:

“Η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. έχει την τιμή να καλωσορίσει στις εγκαταστάσεις της το Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», τον νικητή των ναυμαχιών της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ, υπό την χαρισματική ηγεσία του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Η εταιρεία και οι εργαζόμενοι της θα κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να πραγματοποιήσουν τις εργασίες συντήρησης στο βέλτιστο επίπεδο ποιότητας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πλοίο θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να αποτελεί το ζωντανό σύμβολο της ναυτικής μας ιστορίας, της Ελληνικής ναυτοσύνης
και της ναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στις περιβάλλουσες θάλασσες.
Επισημαίνεται επίσης πως κατά την πρόσφατη διεθνή ναυτική έκθεση Euronaval 2016, η εταιρεία είχε ενημερώσει τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για τη διαθεσιμότητα της να συνδράμει ως χορηγός τις εργασίες συντήρησης στο Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».

Η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. επίσης καλωσορίζει στις εγκαταστάσεις της την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεσμεύεται να αποκαταστήσει το πλωτό μουσείο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση”.

Το οικονομικό κόστος των εργασιών έχει αναλάβει γνωστός εφοπλιστής εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν σήμερα το πρωί παρακολουθώντας τη ρυμούλκησή του.

Η ιστορία του «Αβέρωφ» ξεκίνησε από τα ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας όταν στα τέλη του 1908 η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη αποφάσισε να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με το συγκεκριμένο θωρηκτό. Πήρε το βάπτισμα του πυρός τον Οκτώβριο του 1912 με την έναρξη του Ά Βαλκανικού Πολέμου.

Στο χρονικό διάστημα 1947 έως 1949 έγινε Αρχηγείο Στόλου στο Κερατσίνι. Όμως το πλοίο είχε γεράσει και το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του. Από το 1957 μέχρι το 1983 ήταν πρυμνοδετημένο στο Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει ως μουσείο. Την ίδια χρονιά ρυμουλκήθηκε στο Φάληρο, όπου έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης, ενώ έγινε και το μουσείο.  Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 60.000 Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της εποχής του.

Ατμοκίνητο έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here