Αρχική Ναυτιλιακά νέα Πρωθυπουργός σε πλήρωμα «Γαύδος» για Ίμια: Δείξατε ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι...

Πρωθυπουργός σε πλήρωμα «Γαύδος» για Ίμια: Δείξατε ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα

«Δείξατε ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλήρωμα του πλοίου του Λιμενικού «Γαύδος», το οποίο ενεπλάκη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αποτέλεσε στόχο της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια.

Επισκεπτόμενος το υπουργείο Ναυτιλίας, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού «Γαύδος» με τον κωδικό αριθμό 090 που δέχθηκε επίθεση από τουρκικό πολεμικό πλοίο το οποίο επιχείρησε να βυθίσει το ελληνικό πλοίο. Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι 27 άντρες και γυναίκες του Λιμενικού που βρίσκονταν εν πλω στο περιπολικό 090 περιέγραψε μέλος του πληρώματος του Γαύδος.
Το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια ήταν «αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όμως το μήνυμά μας τώρα, αύριο και για πάντα είναι σαφές: Οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές και όχι να θέτουν σε κίνδυνο ζωές», είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας πως «υπάρχει κι άλλη πτυχή της δράσης του Λιμενικού Σώματος που είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα, καθώς η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, σε συνεργασία με την FRONTEX». Επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι πρόκειται για τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε μήνυμα όπως είπε «σε αυτούς που φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου., να θυμούνται ότι η ρητορική αυτή εναντίον κράτους – μέλους της ΕΕ, στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δεν παίζει παιχνίδια, είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και συμμαχίες. Είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάποιους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, τους καλούμε να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, που επιβάλει τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας».
«Θα διαφυλάξουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», είπε ακόμα ο κύριος Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «το ελληνικό Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο του και να επιτηρεί τα σύνορα της χώρας και της ΕΕ, επιδεικνύοντας θάρρος και πατριωτική ευθύνη με ψυχραιμία και επαγγελματισμό». «Η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης αλλά και γενναιότητας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του και συνέχισε: «Αντιθέτως, η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας αλλά και στάση δειλίας, θρασυδειλίας θα έλεγα».
Ο κύριος Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη του Λιμενικού Σώματος για την δράση τους κατά των λαθρεμπόρων τόσο σε επιχειρήσεις ναρκωτικών, όσο και τσιγάρων, αλλά και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Αυτές οι επιτυχίες καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αρτιότητα, την εκπαίδευση, την ετοιμότητα αλλά και το θάρρος και το ψυχικό σθένος των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος. Όταν βάζεις απέναντι στους εγκληματίες την ίδια τη ζωή σου, είναι ανεκτίμητη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο» είπε ο πρωθυπουργός για τις πρόσφατες επιτυχίες του σώματος και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, μέσα από την αυτοθυσία σας προστατεύετε όχι μόνο την νομιμότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Αυτό πράξατε και καθόλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, καθώς στις δικές σας πλάτες πέρασε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό και αισθανόμαστε περήφανοι όταν αναφερόμαστε στο έργο σας στα διεθνή φόρα. Ως Έλληνες υπερασπιζόμαστε αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας».
Πηγή: http://portcity.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here