Στην Ελλάδα, όπου η ανεργία στη νεολαία καλπάζει, όπου η ναυτική τέχνη είναι στο DNA των κατοίκων, όπου στα δύσκολα όλοι στρέφουν το βλέμμα στη θάλασσα, στην Ελλάδα που κρατάει τα παγκόσμια σκήπτρα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, σε αυτή την Ελλάδα ο δρόμος προς το ναυτικό επάγγελμα περνάει μέσα από στενωπό, αποκλείοντας χιλιάδες νέους που θέλουν να το σπουδάσουν. Ενα επάγγελμα μάλιστα που στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας έχει εξελιχθεί σε επιστήμη.
Περίπου 1.300 άτομα δέχονται οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), ενώ οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές με αυξημένο αριθμό προσόντων -μόρια- ξεπερνούν τους 6.000-7.000, με τάση ετήσιας αύξησης. Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές, η ναυτιλία θα χρειαστεί επιπλέον 42.500 ναυτικούς ως το τέλος του 2019 προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου στόλου, η οποία ισοδυναμεί με άνοδο 7% για την επόμενη πενταετία. Η ναυτιλιακή βιομηχανία σήμερα έχει τη δυνατότητα να ναυτολογήσει αξιωματικούς από μία δεξαμενή 615.000 ατόμων. Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζεται τουλάχιστον άλλους 15.000, ένα έλλειμμα που αναμένεται να παραμείνει έως το 2019.
Πολλά είναι λοιπόν τα ελληνόπουλα που πάνε για ναυτιλιακές σπουδές στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία και την Κύπρο γιατί δεν μπορεί να τους απορροφήσει το ελληνικό σύστημα, ενώ τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού εγκαταλείπει το 33% των σπουδαστών. Το συγκεκριμένο κενό εντόπισαν οι Αραβες και αποφάσισαν να κάνουν άνοιγμα στην ελληνική αγορά προκειμένου να προσελκύσουν νέους που αναζητούν διέξοδο προς τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ελληνοαραβικής Ναυτικής Ακαδημίας που είναι μια σύμπραξη του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης με την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών (AΑSTMT) και το City Unity College.
Η Ακαδημία της Αλεξάνδρειας
Η Αραβική Ναυτική Ακαδημία με έδρα την Αλεξάνδρεια βρίσκεται στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ναυτικών ακαδημιών. Οπως επισήμανε μάλιστα ο πρόεδρος δρ Ισμαήλ Φαράγκ στο «business stories», η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο βήμα, η πρώτη προσπάθεια που κάνει ο αραβικός κόσμος ώστε να εισέλθει στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη αγορά: «Αποτελεί μια ανταγωνιστική επένδυση που φέρνει τον αραβικό κόσμο στο προσκήνιο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και μάλιστα, στο προνομιακό πεδίο της ανώτατης ναυτικής εκπαίδευσης με επαγγελματική κατάρτιση».
Με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας των σπουδαστών της Αραβικής Ναυτικής Ακαδημίας, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια εκπρόσωποι του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητήριου και πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χάρις Γερονικόλας και ο αντιπρόεδρος Μαγκντί Ελ Χαλαουάνι. Στην ακαδημία συναντησαν και εννέα σπουδαστές από το παράρτημα της Ελλάδας οι οποίοι ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καθηγητών και των άλλων σπουδαστών. Και αυτό λόγω της δυναμικής που έχει η Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλία.
Οι Αραβες επεφύλαξαν ιδιαίτερες τιμές στους Ελληνες σπουδαστές, οι οποίοι παρέλασαν κρατώντας τη γαλανόλευκη και είχαν τιμητική θέση ανάμεσα σε 22 αραβικές χώρες. Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Κιτάκ Λιμ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, του γνωστού παγκοσμίως ΙΜΟ, ο οποίος μόλις έμαθε ότι υπάρχουν Ελληνες σπουδαστές στην ακαδημία έσπευσε να τους συναντήσει και να μιλήσει μαζί τους και μάλιστα ήταν οι μόνοι με τους οποίους φωτογραφήθηκε. Στην Αραβική Ναυτική Ακαδημία όμως υπάρχει περαιτέρω ελληνική… παρουσία. Ο λόγος για την τιμητική πλακέτα που έχει αναρτηθεί στο κτίριο με τους προσομοιωτές, όπου αναγράφεται το όνομα του Ευθύμιου Μητρόπουλου, ο οποίος το 2005 είχε τοποθετήσει τη θεμέλιο πλάκα ως γ.γ. του ΙΜΟ.
Οι Ελληνες
Συναντήσαμε τους Ελληνες σπουδαστές που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να γνωρίσουν από μέσα την Αραβική Ναυτική Ακαδημία, μία ημέρα πριν από την τελετή στην οποία συμμετείχαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι. Οι επτά εξ αυτών σπουδάζουν πλοίαρχοι και οι δύο μηχανικοί. Μέσα από τα λεγόμενά τους μπορεί κανείς να σχηματίσει μια πρώτη ιδέα για τους λόγους που στρέφεται η νεολαία στη θάλασσα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της αδυναμίας του ελληνικού συστήματος να τους απορροφήσει, αν και καλύπτουν τις προϋποθέσεις.
«Πάντα είχα στο μυαλό μου το ναυτικό επάγγελμα. Ο αδελφός μου είναι αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού. Ωστόσο αρχικά δοκίμασα την τύχη μου στη στεριά κάνοντας διάφορες δουλειές. Οι συνθήκες εργασίας είναι τραγικές. Σε αφήνουν απλήρωτο, ζεις με καθημερινό άγχος και ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα», επισημαίνει ο Λεωνίδας Βαρκόπουλος, 22 ετών, και συνεχίζει:
«Εβλεπα και βλέπω γύρω μου συγγενείς και φίλους που έχουν οικογένεια, παιδιά και μένουν άνεργοι. Βρίσκονται σε αδιέξοδο, βουτηγμένοι στην απελπισία. Δεν θέλω να το ζήσω αυτό. Καλύτερα να αγχώνομαι και να ζορίζομαι έξι μήνες στη θάλασσα παρά να ανέβω αυτόν τον Γολγοθά. Σε κάθε περίπτωση, με συναρπάζει η προοπτική του ναυτικού επαγγέλματος γιατί μου αρέσουν τα δύσκολα. Σου δίνει προοπτική, έχει καλά λεφτά, ενώ γνωρίζεις και καινούρια μέρη».
Ο Παναγιώτης Σφέτσας, 18 ετών, πέρασε μέσω Πανελληνίων στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Προτίμησα να στραφώ στη θάλασσα. Είναι ένα επάγγελμα που έχει μέλλον. Σου προσφέρει καλή και αξιοπρεπή ζωή, να μπορείς να ζήσεις την οικογένειά σου», μας λέει.
Ο Σταμάτης Μιχαλόπουλος, 19 ετών, έχει περάσει σε ΤΕΙ, αλλά ήθελε Πολυτεχνείο ή Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και μας αναφέρει σχετικά: «Στην οικογένειά μου υπάρχουν αρκετοί ναυτικοί. Μού άρεσε ως επαγγελματική προοπτική».
Ο 18χρονος Γιώργος Σταμούλης αποφάσισε να μην δώσει Πανελλήνιες και γράφτηκε κατευθείαν στην Ελληνο-Αραβική Ναυτική Ακαδημία. «Πήγα κατευθείαν στη σχολή γιατί ήμουν σίγουρος για το τι ήθελα. Συζήτησα με άτομα που έχουν εμπειρίες από το ναυτικό επάγγελμα και μου είπαν τα υπέρ και τα κατά. Το ότι εργάζεσαι μακριά από την οικογένειά σου είναι ένα θέμα. Σε εξασφαλίζει, όμως, οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον δεν είναι σίγουρο, ωστόσο το ναυτικό επάγγελμα σου δίνει γερά πατήματα για το αύριο», αναφέρει.
Ο Κωνσταντίνος-Αλέξανδρος Λοντίγκιν ήθελε να γίνει αστυνομικός, αλλά ένας οικογενειακός φίλος που είναι ναυτικός τον έπεισε να στραφεί στη θάλασσα: «Μου άρεσε η ζωή που έκανε, τα χρήματα που κέρδιζε από τη δουλειά του. Πήγα σε Ναυτικό Λύκειο. Μας έλεγαν ότι ανοίγονται προοπτικές για μας στη ναυτιλία. Στην πράξη μας περίμενε μια τεράστια απογοήτευση. Οταν πήγαινα να ζητήσω δουλειά, μου ζητούσαν πτυχίο από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Χαμένα χρόνια. Επειδή όμως το θέλω πολύ, δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια και στράφηκα στον ιδιωτικό τομέα για να σπουδάσω και να πάρω το πτυχίο μου».
Ο Νικόλας Κουτσούμπας, 23 ετών, σπουδάζει μηχανικός, αφού μέσω Πανελληνίων πέρασε σε ΤΕΙ της Καλαμάτας. Πάντα, όμως, είχε στραμμένο το βλέμμα του στη θάλασσα. Αρχικά δούλεψε στην ακτοπλοΐα: «Ως επίκουρος. Δηλαδή υπάλληλος στο μπαρ του πλοίου. Προσπάθησα να μπω σε ΑΕΝ με μόρια αλλά δεν τα κατάφερα. Είχα δύο επιλογές: είτε να φύγω στο εξωτερικό για να σπουδάσω σε μια ΑΕΝ είτε να στραφώ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Προτίμησα το δεύτερο», περιγράφει.
Ο 18χρονος Χάρης Χατζέλης κατάγεται από τη Λέσβο. Αν και είχε αποφασίσει να δώσει Πανελλήνιες για να μπει σε ΑΕΝ, τελικά αποφάσισε να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και το αιτιολογεί: «Δεν ήθελαν να χάσω χρόνο. Γνωρίζω για το ναυτικό επάγγελμα. Είμαι από νησί, τη Λέσβο. Στο Πλωμάρι, από όπου κατάγομαι, έχω μάθει πολλά μιλώντας με καπετάνιους συντοπίτες μου».
Ο Κωνσταντίνος Σκορδάλης είναι ο πιο μεγάλος της παρέας και δουλεύει ως καπετάνιος τα τελευταία δύο χρόνια σε γιοτ: «Δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα. Εχω τελειώσει τη Βιομηχανική. Στράφηκα στη θάλασσα για να βρω την υγεία μου. Αποφάσισα να πάρω πιο υψηλό δίπλωμα για σκάφη μεγαλύτερης κατηγορίας. Θέλω να εξελιχθώ», λέει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητήριου Χάρης Γερονικόλας επισημαίνει:
«Η αύξηση που σημειώνεται στη ζήτηση των σχολών για πλοιάρχους και μηχανικούς αποτυπώνει την ανάγκη των νέων της χώρας μας για σπουδές που δίνουν προοπτική άμεσης εργασίας. Οι δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να απορροφήσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό υποψηφίων. Δεν μπορούν, ωστόσο, να καλύψουν το σύνολο της ζήτησης στα ναυτικά επαγγέλματα. Η Ελληνο-Αραβική Ναυτική Ακαδημία δεν ήρθε για να υποκαταστήσει τις δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού. Ιδρύθηκε για να δώσει τη δυνατότητα για ακαδημαϊκές σπουδές και ναυτική κατάρτιση σε περισσότερους νέους και νέες από την Ελλάδα, αλλά και σε υποψηφίους από το εξωτερικό. Στόχος της ελληνοαραβικής σύμπραξης είναι η ακαδημία με έδρα την Αθήνα να αποτελέσει την εφικτή λύση για ανώτερες ναυτιλιακές σπουδές στη χώρα μας και να γίνει πόλος έλξης για φοιτητές από όλον τον κόσμο».
Η Αραβική Ακαδημία
Η ίδρυση της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών ως Περιφερειακού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Μεταφορών ξεκίνησε ως ιδέα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μεταφορών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 11 Μαρτίου 1970, και άρχισε να υλοποιείται όταν το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου εξέδωσε, κατά την 53η σύνοδό του, το διάταγμα αριθ. 2631/1970 που έδινε την έγκριση ίδρυσης περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Το εν λόγω διάταγμα λοιπόν ανέθεσε στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, εξ ονόματος όλων των αραβικών χωρών, να ζητήσει τεχνική βοήθεια από τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύονται στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ενέκρινε χρηματοδότηση 3,2 εκατ. δολαρίων, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχουσες αραβικές χώρες θα συνεισφέρουν ποσό 8,25 εκατ. αιγυπτιακών λιρών για μια περίοδο πέντε ετών. Επίσης, μετά την επίσκεψη σε πολλές από τις χώρες της περιοχής, η επιτροπή επέλεξε την Αλεξάνδρεια, γνωστή για τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της, ως έδρα λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης -στο κέντρο ολόκληρης της αραβικής περιοχής- καθώς και της αφθονίας του διαθέσιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
Το 1992 δόθηκε στην AASTMT το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό πλοίο, το «Aida 4», ως δωρεά από την ιαπωνική κυβέρνηση. Το 1994 της προσφέρθηκε ο πιο σύγχρονος προσομοιωτής στον κόσμο που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Βρίσκεται στην 48η θέση ανάμεσα σε 987 αραβικά πανεπιστήμια. Στη παγκόσμια κατάταξη των συνολικά 27.000 πανεπιστημίων ανέβηκε από τη θέση Νο 5.584, που ήταν το 2011, στο 2.434.
Αποστολή στην Αλεξάνδρεια: Μηνάς Τσαμόπουλος
Πηγή: http://www.newmoney.gr