Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Πέντε εφοπλιστές στο εδώλιο για αστρονομικά χρέη στο δημόσιο!

Πέντε εφοπλιστές στο εδώλιο για αστρονομικά χρέη στο δημόσιο!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για χρέη προς το Δημόσιο αναμένεται να κάτσουν οι υπεύθυνοι «μεγάλων» ακτοπλοϊκών εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν τα τελευταία χρόνια, αν και στο παρελθόν «μεγαλούργησαν» και συγκέντρωσαν αστρονομικά ποσά πλουτισμού – Σήμερα πολλοί εξ’ αυτών των εφοπλιστών κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ελβετία και σε άλλους παραδείσους. 

Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής η Δικαιοσύνη ξανανοίγει φακέλους με χρέη εφοπλιστών που είχαν μείνει στα συρτάρια.

Πρώτος και καλύτερος ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος ο οποίος κατοικεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, μετά το οικονομικό «ναυάγιο» της εταιρείας του και δεν προσήλθε ποτέ να δικαστεί για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε ανακριβή απόδοση ΦΠΑ κατ’ εξακολούθηση, συνολικού ποσού που υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος τα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο» μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, αλλά και παρόμοιες δίκες στις οποίες ο εφοπλιστής δικάζεται ερήμην, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινική διαδικασία (σ.σ. και άρα το ενδεχόμενο παραγραφής) και να διατάξει τη σύλληψη του κατηγορουμένου.

Τη σύλληψη του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου θα εκδικαζόταν υπόθεση φοροδιαφυγής της ακτοπλοϊκής εταιρείας συμφερόντων του, GA Ferries, από την οποία ζημιώθηκε το κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται και η ταμπακιέρα όλης της υπόθεσης.

Αν δηλαδή θα εκδοθεί άμεσα ένταλμα σύλληψης του Γεράσιμου Αγούδημου και αν αυτό γίνει διεθνές, προκειμένου να αναζητηθεί στην Ελβετία όπου φέρεται ότι κατοικεί τα τελευταία χρόνια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την Δικαιοσύνη αφού μιλάμε για χρέη εκατομμυρίων ευρώ από μη καταβολή του ΦΠΑ, λιμενικών τελών, ασφαλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και αλλού, από τις μονοβάπορες εταιρείες του ομίλου.

Στο εδώλιο καθόταν σε αναρίθμητες δίκες ο τότε υπεύθυνος της GA Ferries, ένας συνταξιούχος, που είχε οριστεί από τον Κεφαλονίτη εφοπλιστή ως «μπροστινός» και ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετείς φυλακίσεις για χρέη της εταιρείας που δεν του ανήκε…

Μετά από συγχώνευση των ποινών, έχει κάνει ρύθμιση με την Εφορία για να καταβάλει 500 ευρώ κάθε μήνα από τη σύνταξη των 930 ευρώ που παίρνει ως συνταξιούχος ναυτικός.

Ο… ηθικός αυτουργός των πράξεων, ο Γεράσιμος Αγούδημος, δεν παρίσταται σε κανένα από τα δικαστήρια.

Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά.

Βεβαίως η περίπτωση του κ. Αγούδημου δεν είναι η μοναδική.

Όπως αναφέρει το «Παρασκήνιο», στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται για χρέη προς το Δημόσιο οι υπεύθυνοι και άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ αυτών, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν οι πρώην υπεύθυνοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που επίσης έχει καταρρεύσει οικονομικά, Μιλτιάδης Βάγγερ και Ιωάννης Αβραντίνης, για φοροδιαφυγή που αφορά τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την παρακράτηση φόρων κατά συρροή.

Κατηγορούμενος είναι, επίσης, ο ιδιοκτήτης της Venturis Sea Lines, Ευάγγελος Βεντούρης, για μη απόδοση ΦΠΑ κατ’ εξακολούθηση, που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος, μη απόδοση φόρου πληρωμάτων και εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο που τελέστηκε στον Πειραιά το 2012 και 2013 και υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Αλλεπάλληλες δίκες έχει και ο ανιψιός του Γεράσιμου Αγούδημου, Αλέξανδρος, για χρέη της ακτοπλοϊκής του εταιρείας, Agoudimos Lines, που δραστηριοποιούνταν στις γραμμές της Ραφήνας.

Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής ότι θα εφαρμόσει τους νόμους του κράτους.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here