Νέοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και μεταπτυχιακών της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης συμμετείχαν το Σάββατο το μεσημέρι στη συζήτηση για τη ναυτιλία και τη ναυτιλιακή βιομηχανία στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Οι εκπρόσωποι του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος, Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης έδωσαν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επισκεφτούν την εταιρία για να αποκτήσουν ιδία εμπειρία. Πρακτική σε πλοίο και ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν όλοι οι μηχανικοί , οπότε και οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα οι μηχανολόγοι μηχανικοί μπορούν μετά από 12 μήνες να πάρουν το δίπλωμα του τρίτου μηχανικού του εμπορικού ναυτικού.
Πολλοί μηχανολόγοι ταξιδεύουν , κάνουν δύο ταξίδια για να πάρουν το δίπλωμα και να καταλήξουν τελικά σε γραφεία με τις ανάγκες για εργασία να υπάρχουν και στις δύο θέσεις. Οι περισσότεροι συνεχίζουν και για να πάρουν δίπλωμα πρώτου μηχανικού, κάτι που θέλει πολλή δουλεία .Οι ναυτικοί δεν γνωρίζουν για τις μηχανές , ενώ με πτυχίο Πολυτεχνείου υπάρχει η ανάλογη κατάρτιση με την καριέρα να ξεκινάει από το πλοίο .
Το 2020 θα είναι μια κομβική χρονιά για τον χώρο της ναυτιλίας με προκλήσεις , όπως η αποθείωση του καυσίμου με το θείο που χρησιμοποιείται να μειώνεται στο 0,5%.Μάλιστα τέθηκε το ερώτημα αν θα υπάρχουν οι επαρκείς ποσότητες αποθειωμένου καυσίμου , αλλά και προσβάσιμα σημεία εφοδιασμού των πλοίων.
Παλιά ήταν σκληρά τα πράγματα για τους μηχανικούς , ταξίδευαν 11-12 μήνες στην θάλασσα .Τώρα οι συμβάσεις είναι τετράμηνες , ταξιδεύουν τέσσερις μήνες και επιστρέφουν, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τον εν λόγω επάγγελμα δε συγκαταλέγεται στα «δύσκολα». Σε μερικά χρόνια οι γυναίκες ίσως να είναι περισσότερες με την είσοδο του 40% στο εμπορικό ναυτικό εδώ και χρόνια να αυξάνει κάθε χρόνο τον αριθμό τους .
Το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί μια άγνωστη επιλογή για τους νέους της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρώην πρύτανης ς του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος στην εκδήλωση με θέμα «Ημέρες Σταδιοδρομίας στη θάλασσα» το Μάρτιο του 2018 υπάρχουν 783 απασχολούμενοι σε πλοία, με καταγωγή από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης προσφέρει, την ειδικότητα μηχανικού εμπορικού ναυτικού καθώς και συναφείς ειδικότητες .
Η πρωτοβουλία ανήκει στον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος είχε προτείνει και τη δημιουργία ναυτικού λυκείου ώστε να ετοιμάζονται οι νέοι για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα, ως μία σημαντική επαγγελματική διέξοδο. «Είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν έχουμε θάλασσα και θέλουμε να συνδεθούμε με τη θάλασσα, με έναν ισχυρό κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας».
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Πηγή: http://www.prlogos.gr/