Αρχική Ναυτιλιακά νέα Νότια Κορέα: Το Sewol βγήκε ξανά στην επιφάνεια τρία χρόνια μετά το...

Νότια Κορέα: Το Sewol βγήκε ξανά στην επιφάνεια τρία χρόνια μετά το ναυάγιο (vid)

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 304 ανθρώπους -οι περισσότεροι μαθητές του Λυκείου- και αμαύρωσε την προεδρία της Παρκ Γκουν Χιε, το νοτιοκορεατικο οχηματαγωγό Sewol ανασύρθηκε από τον βυθό.

Tο κουφάρι του πλοίου που ζυγίζει 6.825 τόνους να ξεπροβάλλει σκουριασμένο και βρώμικο, ανάμεσα σε δύο τεράστιες σωστικές φορτηγίδες.

Αυτός ο πολύπλοκος ελιγμός –μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις ναυαγιαίρεσης ενός ολόκληρου πλοίου που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ– έγινε λίγο πριν την τρίτη επέτειο από την τραγωδία.

Σημειώνεται πως το οχηματαγωγό είχε βυθιστεί στις 16 Απριλίου 2014 στα ανοικτά της νήσου Τζίντο (νοτιοδυτική Νότια Κορέα) σε μια από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία της χώρας.

Η ναυαγιαίρεση του πλοίου ήταν μια ουσιαστική διεκδίκηση των οικογενειών των θυμάτων. Εννέα πτώματα, που δεν βρέθηκαν ποτέ, μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα εκεί. Πολλοί συγγενείς θυμάτων παρατηρούσαν επίσης τις επιχειρήσεις από παρακείμενο πλοίο.

Περίπου 450 άνθρωποι συμμετέχουν στην ηράκλεια επιχείρηση. Το οχηματαγωγό ζυγίζει μεταξύ 8.000 και 8.500 τόνων, μαζί με τη λάσπη που έχει συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του.

Όταν θα έχει έρθει στην επιφάνεια το μεγαλύτερο τμήμα του ναυαγίου, ένα ημι-υποβρύχιο σκάφος θα πάρει θέση από κάτω για να το ανεβάσει πλήρως στην επιφάνεια και να το μεταφέρει μέχρι το λιμάνι του Μόκπο.

«Πιστεύουμε πως θα χρειασθούν 12 με 13 ημέρες για να σηκώσουμε το οχηματαγωγό και να το οδηγήσουμε μέχρι το Μόκπο», δήλωσε ο Λι Σέολ-Τζο, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις διάσωσης στο υπουργείο.

Το ναυάγιο του Sewol βρισκόταν σε βάθος μεγαλύτερο των 40 μέτρων και οι επιχειρήσεις για την ανελκυσή του, που προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν πέρυσι, είχαν αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το ναυάγιο έχει προκαλέσει τραύμα στη χώρα και είχε αντίκτυπο στην προεδρία της Παρκ Γκέουν-Χιε, της αρχηγού του κράτους που έχει έκτοτε καθαιρεθεί εξαιτίας ενός πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς. Η Παρκ είχε περάσει τις πρώτες κρίσιμες ώρες αυτής της τραγωδίας κλεισμένη στην προεδρική κατοικία της. Ουδέποτε εξήγησε τι έκανε τις ώρες αυτές, τροφοδοτώντας τις πιο τρελές εικασίες, ότι είχε αισθηματικό ραντεβού μέχρι ότι έκανε επέμβαση αισθητικής χειρουργικής.

Από τότε είχε δημιουργηθεί ένας μόνιμος χώρος διαδήλωσης κατά της Παρκ στο κέντρο της Σεούλ, με τη φωτογραφία της προέδρου δίπλα-δίπλα σ’ αυτές των πνιγμένων μαθητών. Όταν την καθαίρεσε τον Δεκέμβριο, η Εθνική Συνέλευση την είχε κατηγορήσει για αμέλεια στη διάρκεια του ναυαγίου, κάτι που δεν διαπιστώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο που επικύρωσε την αποχώρησή της.

Το οχηματαγωγό πήρε τρεις ώρες για να βυθιστεί, όμως οι επιβάτες του δεν έλαβαν ποτέ διαταγή να το εκκενώσουν.

Ο καπετάνιος του οχηματαγωγού Λι Γιουν-Σέοκ καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας» και 14 μέλη του πληρώματος σε ποινές από φυλάκιση 2 ετών μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

Πηγή: http://www.cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here