Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Ναυτική εκπαίδευση και ο εκσυγχρονισμός της.

Ναυτική εκπαίδευση και ο εκσυγχρονισμός της.

Ναυτική εκπαίδευση

Ναυτική εκπαίδευση. Ναυτικός, ένα από τα πιο ψυχοφθόρα επαγγέλματα για πολλούς, ένα επάγγελμα παράδεισος για κάποιους άλλους και μία κόλαση δίχως προηγούμενο -ή μήπως και με αυτό- για τους ανθρώπους που επιλέγουν να συνεχίσουν την περαιτέρω σταδιοδρομία τους σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών;

Συνεχώς ακούω

τον όρο ναυτική εκπαίδευση να ακολουθείται από την λέξη εκσυγχρονισμός. Όντας τελειόφοιτος σχολής πλοιάρχων είχα την τιμή να ακούσω το συγκεκριμένο απόφθεγμα από την πρώτη μέρα που μπήκα στη σχολή, μάλιστα παραβρέθηκα και σε ένα συνέδριο πριν δύο χρόνια με κυρίαρχο θέμα την ναυτική εκπαίδευση, 3 χρόνια μετά το πρώτο άκουσμα της φράσης «Εκσυγχρονισμός της Ναυτικής Εκπαίδευσης» δε μπορώ να πω ότι άλλαξαν και πολλά, πιο συγκεκριμένα όμως τι άλλαξε; Παρατηρώντας καλύτερα την πορεία, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) τα τέσσερα με πέντε περασμένα χρόνια θα δει κανείς ακαδημίες που πόνεσαν, και δυστυχώς πολύ, τι σήμαινε αυτό;

Σήμαινε απογευματινά μαθήματα να λαμβάνουν χώρα σε παραχωρημένες αίθουσες από σχολεία της τριγύρω περιοχής, αργότερα μαθήματα σε αίθουσες που στάζουν με τον χαρακτηριστικό σχεδόν πάντα κόκκινο κουβά του συνεργείου καθαρισμού να συγκεντρώνει το νερό της βροχής προσπαθώντας να το δαμάσει. Κτήρια που βγήκαν ακατάλληλα μετά από κάποιον τεχνικό έλεγχο όπως μας είπαν. Αίθουσες μικρές για τμήματα με αυτόν τον αριθμό ατόμων. Όμως μιλήσαμε για εκσυγχρονισμό, πίσω από τη λέξη αυτή θα δει κανείς κυρίως καθηγητές, καθηγητές με μεράκι γι αυτό που κάνουν, και μια διεύθυνση να είναι εκεί γύρω να προσπαθεί κι αυτή. Επειδή πάντα πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος, θα πρέπει να αναφερθώ και στα καλά. Μία σημαντική πρόοδος υπήρξε η ηλεκτρονική μηχανογράφηση, η πρώτη στο είδος της ανάμεσα σε άλλες σχολές, δημιούργημα κάποιων ατόμων που έδειξαν για μας λίγο παραπάνω ενδιαφέρον.

Πλέον

στη σχολή μας λειτουργεί ασύρματο δίκτυο για πρόσβαση στο Internet. Από το περασμένο Ιούνιο ευτυχώς υπήρξε και η αρχή των εργασιών ανακαίνισης της σχολής με χρήματα από τις δωρεές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε). Παρόλη την προσπάθεια που γίνεται μεμονωμένα από κάθε σχολή , και την ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών των Ακαδημιών φαντάζει δύσκολο έως κι αδύνατο να υπάρξει συντονισμένα μια προσπάθεια
αναβάθμισης των Ακαδημιών.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε και ο νόμος που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Της Κυβέρνησης Τεύχος: Α, Αρ. Φύλλου: 64 στις 30 Μαρτίου του 2006, που επέφερε αλλαγές στην κατάταξη των διπλωμάτων. Κάτι το οποίο οδήγησε πολλούς Έλληνες ναυτικούς που θέλουν να ακολουθήσουν κάποιο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) και δεν έχουν δίπλωμα Εμπορικού Ναυτικού Ά τάξης να καταφύγουν στο εξωτερικό. Κατά την γνώμη μου η εκσυγχρονιστική διάθεση που δείχνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς νέους ορίζοντες όπως αρμόζει στην πρωτοπόρο ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Του Κωνσταντινίδη Κ.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πώς είναι δυνατόν να εκσυγχρονιστουν οι ΑΕΝ και να γίνουν ισότιμες ανώτατων ιδρυμάτων Όταν σε αυτές διδάσκουν άνθρωποι οι οποίοι στην συντριπτικη τους πλειοψηφία Δεν κατέχουν έστω το ελάχιστο αποδεικτικό γνώσης Αγγλικών;Πώς είναι δυνατόν οι αποφοιτοι των ΑΕΝ να είναι ισότιμοι με απόφοιτους Π.χ. των ΑΤΕΙ Όταν τους διδάσκουν.καπετάνιοι της πολυυυυ παλιάς Σχολής που στην καλύτερη είχαν τελειώσει μόνο το Λύκειο; Σε όλα τα ξένα πανεπιστήμια διδάσκουν ναυτιλία και όλα τα σχετικά με το ναυτικό επάγγελμα άνθρωποι με εις βάθος γνώσεις τόσο πρακτικές όσο και ακαδημαϊκές (διδακτωρικου επιπέδου).Ας ξηλώσει λοιπόν κάποιους των σωρό αμορφωτων Κ απαιδευτων καπετάνεων που θέλουν και να διδαξουν (Δεν κοιτάνε τα χάλια τους) και η κυβέρνηση ας δώσει κανένα 1000€, παραπάνω μισθολογικά στους διδάσκοντες Μήπως έρθει και κανένας άνθρωπος της προκοπής.Μόλις συμβεί αυτό τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ναυτικής Εκπαίδευσης…..διότι κυριοι και κυρίες τι να τα κα.εις τα υπερσύγχρονα κτίρια….τα καινούρια ραντάρ τους τέλειος εξομοιωτές και τους ηλεκτρονικούς χάρτες Όταν Δεν υπάρχει το σωστό ανθρώπινο δυναμικό…….;;;……

    • Πολύ φόρα πήρες και πολύ μεγάλα λόγια γιά ένα πολύ σοβαρό θέμα!
      Το εκπαιδευτικό προσωπικό πράγματι θέλει αναβάθμιση και ικανότητα μετάδοσης γνώσης.
      Τεχνικοί,ηλεκτρονικοί υπολογιστών, ξενόγλωσσοι,οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι,νομικοί,ναυπηγοί,μηχανολόγοι -μηχανικοί,γιατροί,και όποιοι άλλοι καθηγητές πράγματι χρειάζονται για την πολύπλευρη και απαιτητική εκπαίδευση, των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού καθώς και για την πραγματική αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών.Μπορώ να σου πώ και άλλα πολλά…που χρειάζονται, αλλά θα σταθώ μόνο στο τελευταίο, που με τόση απαξίωση αναφέρθηκες ,δηλαδή στους ναυτοδασκάλους, και οχι στους “καταξιωμένους”χαρτογιακάδες,καθηγηταράδες που αναφέρεσαι με τόσο σεβασμό και που σίγουρα είναι απαραίτητοι γιά να στηρίξουν αυτό το αμφισβητήσιμο σύστημα που επικρατεί στη ναυτική εκπαίδευση και γενικότερα στην παιδεία.Έχεις ακουστά το mentoring…???
      Από αυτούς που απαξιώνεις… Πήραν όλοι την ναυτική τέχνη και τα κοινωνικά δεδομένα της καραβίσιας ζωής τους, ακόμα και “σοβαροί” οργανισμοί όπως ο IMO και ο ILO και αφού έφτιαξαν κανονισμούς ISM/ MLC κλπ κλπ τους μετεφρασαν στα Αγγλικά και τους διαβάζες εσύ , πού μάλλον δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάω!
      Από πουθενά αλλού εκτός από τον πολυυυύ παλαιοοό καπετάνιο και μηχανικό! δεν προκειται να πάρει αυτό που χρειάζεται ο ναυτικος αξιωματικός οχι ο επιστήμων που μπορεί να αναφέρεσαι εσύ και ας μην έχει την διδακτορική ικανότητα των υπόλοιπων στεριανών καθηγητών.Όλοι είναι χρήσιμοι ανάλογα με το έργο που έχουν ταχθεί να επιτελέσουν…και λίγος σεβασμός στη θάλασσα αλλά και στους ανθρώπους της δεν βλάπτει!Αλλού είναι τα μεγάλα προβλήματα του ναυτικού επαγγέλματος και της εκπαίδευσης.Και αν πρόκειται να
      πας σ’αυτό το επάγγελμα θα το βρείς μπροστά σου!Πρόσεξε όμως ως “δόκιμος”
      μη σου δώσουν να πετάξεις στό πέλαγος από το deck τα “σκουπίδια” σοφράνο!

  2. Συμφωνώ απόλυτα !!!! Σε κάθε κλάδο επιστήμης και τεχνολογίας διδάσκουν καθηγητές από τον ίδιο τομέα !!!! Πόσο μάλλον στο δικό μας επάγγελμα που η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου δεν διδάσκεται από ξένους στο επάγγελμα. Ο Λαζαρίνος που είχε συγγράψει βιβλίο ναυτιλίας είχε δηλώσει ότι΄σαν Πλοίαρχος θα είχε πρόβλημα να κυβερνήσει ένα πλοίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here