Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Μείωση Μισθών Ζητάει ο UMTUF- Μεγάλες Αναταράξεις Στην Ναυτική Εργασία της Ουκρανίας

Μείωση Μισθών Ζητάει ο UMTUF- Μεγάλες Αναταράξεις Στην Ναυτική Εργασία της Ουκρανίας

Φωτιά έχει πάρει το εργασιακό τοπίο της ναυτικής εργασίας στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις εκεί δείχνουν προς τα πού μεθοδεύουν κάποιοι τα πράγματα και αποτελούν σαφές δείγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στον χώρο και σίγουρα μας αφορά όλους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), καταδίκασε την προσφορά από τον συνασπισμό της Ουκρανικών συνδικάτων (Ukrainian National Platform of Maritime Trade Unions – UMTUF) να μειώσουν τους κατώτατους μισθούς των ναυτικών της χώρας τους.

Η UMTUF έκανε δημόσια προσφορά στους εφοπλιστές δίνοντας τους την δυνατότητα να αποφύγουν τον προβλεπόμενο από τον ITF μηνιαίο κατώτατο μισθό για τους Ναύτες από $ 1.806 σε $ 1005.

Ο εκπρόσωπος του ITF David Heindel εξήγησε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πλοιοκτήτης έχει δεχτεί αυτή την προσφορά ακόμα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια ένωση η οποία προτείνει να κάνει παραχωρήσεις στους μισθούς ή σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ττις συνθήκες εργασίας των ναυτικών είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή από την ITF. Ομοίως, ο ITF θα εξετάσει κάθε πλοιοκτήτη που προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή την πονηρή αυτή πρόταση, καθώς προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επιτεθεί στα κερδισμένα με πολύ σκληρούς αγώνες δικαιώματα των ναυτικών -. προσκαλώντας έτσι και τις συνέπειες της πράξης αυτής”.

Το Ουκρανικό Συνδικάτο Εργαζομένων στις Θαλάσσιες Μεταφορές (Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine) είναι ένα αναγνωρισμένο σωματείο και μέλος του ITF. Ο αντιπρόεδρος του, Oleg Grigoryuk, δήλωσε: «Οι Ουκρανοί ναυτικοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τις ικανότητές τους και τη σκληρή δουλειά τους. Η προσπάθεια αυτού του οργάνου να υπονομεύσει τα δικαιώματά και τις αμοιβές είναι μια βαθιά κυνική και δυσάρεστη κίνηση. Τα συνδικάτα έχουν ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, και δεν συνωμοτούν για να τους αφαιρεθεί τίποτα από αυτά “.

Ο πρόεδρος του ITF Paddy Crumlin, δήλωσε: «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ηγέτης αυτής της κίνησης φαίνεται να είναι η UMTUF, μια ένωση για την οποία ο ITF αναγκάστηκε να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους και του οποίου η μόνιμη αποβολή έχει καταστεί πλέον πολύ πιθανή”.

Τα συνδικάτα UMTUF, WTSUFU και UIMTU έχουν συλλογικά ίδρυσε την ουκρανική Εθνική Πλατφόρμα Ναυτιλιακών Συντεχνιών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να προσλάβουν αξιωματικούς και πληρώματα από την Ινδία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και άλλες χώρες με ελάχιστο μισθό $ 1100, λέει η ομάδα. Η Ουκρανία είναι σε θέση να προσφέρει ένα σημαντικό ποσό των ειδικευμένων ναυτικών έτοιμων να εργαστούν με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση στην εθνική αγορά εργασίας τους αποτρέπει από το να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

Η πλατφόρμα λέει ότι η Ουκρανία έχει μόνο ένα συνδικαλιστικό όργανο συνδεδεμένο με την ITF, το οποίο είναι το MTWTU. Έχοντας αγνοήσει πολυάριθμα αιτήματα από φορείς σχετικούς με πληρώματα αλλά και από πλοιοκτήτες για χρόνια, ο MTWTU δραστηριοποιείται και κάνει συμφωνίες σε άνισους όρους με διαφορετικές ναυτιλιακές εταιρείες, υποστηρίζει την πλατφόρμα.

“Ως αποτέλεσμα, οι εφοπλιστές διαμαρτύρονται ότι ο κατώτατος μισθός στις συλλογικές συμβάσεις διαφέρει, ανεξάρτητα από το πόσο πρόθυμοι είναι να προσλάβουν ουκρανικούς ναυτικούς, πράγμα που σημαίνει για τους ναυτικούς μας την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο MTWTU έχει γίνει ένα μονοπώλιο, το οποίο δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας », λέει η πλατφόρμα σε μια δήλωση της.

Η νέα συμφωνία που προτείνει η πλατφόρμα προορίζεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο των εφοπλιστών αλλά και των Ουκρανών ναυτικών. Επιτρέπει στους εφοπλιστές και στα συνδικαλιστικά όργανα να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις μέχρι η νέα συμφωνία να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις των MLC 2006, τις συστάσεις του ILO και της Ουκρανικής νομοθεσίας. Η νέα συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με τους διεθνής και τους Ουκρανικούς κανόνες δικαίου, λέει η πλατφόρμα.

Η νέα συμφωνία παρουσιάστηκε σε Ουκρανους εκπροσώπους παγκόσμιων ναυτιλιακών εταιρειών στις 9 Φεβρουαρίου, έλαβε μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες όπως η V-Ships, MSC, Columbia Shipmanagement και Univis, καθώς και από μια σειρά σημαντικών φορέων στελέχωση πλοίων (crewing agencies), είπε εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here