Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία, Μπορώ?

Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία, Μπορώ?

Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία

Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία Ο τομέας της ναυτιλίας αποτελεί έναν από τους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, η μεταφορά προϊόντων αλλά και ατόμων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της κοινωνίας. Αυτό καταδεικνύει την σπουδαιότητα αλλά και το εύρος των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ναυτιλία.

Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία.

Από το πλοίο μέχρι το γραφείο υπάρχουν εκατοντάδες λειτουργίες οι οποίες εξυπηρετούνται από αντίστοιχους επαγγελματίες.

Φοιτώντας σε μια ναυτική σχολή, στην περίπτωσή μας σε μια ΑΕΝ, παίρνεις όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα σε βοηθήσουν να βάλεις τις βάσεις για μια καριέρα στην θάλασσα. Τι γίνεται όταν κάποιος θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του πέρα από τις ΑΕΝ? Τι γίνεται αν κάποιος θέλει να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές? Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο για τους απόφοιτους των ΑΕΝ είναι ομιχλώδες. Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρήσουμε αυτό το τοπίο έχοντας κατά νου τις ανάγκες κάποιου-ας να συνεχίσει τις σπουδές του κάνοντας ένα Μεταπτυχιακό (Master).

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξει το αντικείμενο της εξειδίκευσης (πχ νομικά, Shipping, κτλ), και στη συνέχει αν θα κάνει αυτές τις σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι διαφορετικά τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση.

Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές επιλογές – χώρες (κυρίως Αγγλία) που προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε αποφοίτους ΑΕΝ με βασικά προαπαιτούμενα την γνώση της ξένης γλώσσας (κυρίως Αγγλικής) αλλά και φυσικά την καταβολή διδάκτρων.
Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να μετακομίσει στην χώρα που θα επιλέξει και να επωμισθεί όλα τα έξοδα φοίτησης και διαμονής τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλά. Σίγουρα η επιλογή αυτή έχει μεγαλύτερο κόστος για τον υποψήφιο έχοντας όμως σαν πλεονέκτημα την πολύ καλή εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας.

Από την άλλη

υπάρχουν και μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα από δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Από την πλευρά των ιδιωτικών έχουμε μια σειρά ιδρυμάτων τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως Αγγλικά). Τα κέντρα αυτά παρέχουν με την σειρά τους αρκετά ενδιαφέροντα προγράμματα σπουδών τα οποία απευθύνονται και σε απόφοιτους ΑΕΝ. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα και η διάρκεια των σπουδών φτάνει το 2 έτη.

Φτάνουμε τέλος και στα Ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν εξειδίκευση Μεταπτυχιακού επιπέδου στη ναυτιλία. Αυτά είναι κυρίως 2, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εδώ συναντάμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί με τις ισχύουσες διατάξεις τα ιδρύματα αυτά δεν δέχονται απόφοιτους ΑΕΝ παρά μόνο εφόσον κατέχουν το δίπλωμα Α’ Πλοιάρχου ή Μηχανικού. Έτσι αν κάποιος θέλει να φοιτήσει σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να πληροί την παραπάνω προϋπόθεση. Και στην περίπτωση αυτή έχουμε την καταβολή διδάκτρων τα οποία όμως είναι λιγότερα από τα ιδιωτικά και η διάρκεια σπουδών είναι 1-2 έτη.

Στο διεθνοποιημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η ναυτιλία επιβάλει, σε αυτούς που θέλουν να πετύχουν σε αυτήν, την συνεχή προσπάθεια και κατάρτιση. Στα πλαίσια της εξέλιξης κάθε επαγγελματία ένα Μεταπτυχιακό, πέρα από το προφανές, προσφέρει την ευκαιρία σε αυτόν που θα επενδύσει σε αυτό να μπορέσει να ασχοληθεί με πολλά γνωστικά αντικείμενα διευρύνοντας τις γνώσεις του. Το τι θα επιλέξει κάποιος είναι μια υπόθεση προσωπική, πριν ξεκινήσει κάποιος καλό θα είναι να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και πάρει την γνώμη επαγγελματιών πάνω στο θέμα.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Παναγιώτης Σαμαράς – Πλοίαρχος Β’ Ε.Ν. – Msc in Shipping Management

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπορείς να μας πεις με τι βαθμό πτυχίου σε δέχονται στην Αγγλία. Ευχαριστώ εκ των προτερών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here