Αρχική Ναυτιλιακά νέα Κατάσχεση όπλων από ΗΠΑ – αύξηση της έντασης στην Υεμένη

Κατάσχεση όπλων από ΗΠΑ – αύξηση της έντασης στην Υεμένη

Κατάσχεση όπλων

Κατάσχεση όπλων Η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή της Υεμένης ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου γιατί στην περιοχή βρίσκεται το πέρασμα Bab el-Mandeb μέσω του οποίου περνούν καθημερινά πλοία μεταφέροντας 4 εκ. βαρέλια πετρέλαιο.

Με αφορμή την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας οπλισμού στην Αραβική Θάλασσα από το περιπολικό πλοίο USS Sirocco, το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τις συνθήκες και το αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα οι Αμερικάνοι δήλωσαν ότι ομάδα του Ναυτικού των ΗΠΑ επιβιβάστηκε σε ένα σκάφος αγνώστου εθνικότητας στην Αραβική Θάλασσα και κατάσχεσε ένα μεγάλο φορτίο όπλων αποτελούμενο μεταξύ άλλων από 1.500 AK-47 (καλάζνικοφ), 200 RPG (εκτοξευτές βλημάτων μεγάλου διαμετρήματος). Η Αμερικάνοι πιστεύουν ότι η αποστολή όπλων προέρχεται από το Ιράν και είχε πιθανό προορισμό τους αντάρτες Houthi στην Υεμένη.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σαν συνέχεια άλλων 2, ενός στις 27 Φεβρουαρίου, με κατάσχεση από πλοίο του Βασιλικού αυστραλιανό ναυτικό, 2.000 AK-47, 100 εκτοξευτών χειροβομβίδων, 49 PKM (γενικής χρήσης πολυβόλα) και άλλου συναφή εξοπλισμού. Το επόμενο συνέβη στις 20 Μαρτίου με την κατάσχεση από το γαλλικό αντιτορπιλικό FS Provence, 2.000 AK-47, 64 Dragunov (τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών), 9 αντιαρματικών πυραύλων και άλλου συναφή εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, τη περασμένη Δευτέρα το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη της μεγαλύτερης άσκησης της ασφάλειας στη θάλασσα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο με την ονομασία «International Mine Countermeasure Exercise». Στην άσκηση συμμετέχουν εμπορικά και πολεμικά πλοία από 30 κράτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here