Στα πολλαπλασιαστικά οφέλη της ναυτικής εκπαίδευσης ως ζωτικού στοιχείου για την ναυτιλία αλλά και την οικονομία της χώρας αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ναυτική Εκπαίδευση- Επαγγελματικός Προσανατολισμός Νέων».
Των βασικών τοποθετήσεων από τον υπουργό, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Π. Μαρινάκη, το βουλευτή ΝΔ Β’ Πειραιά κ. Δ. Μαρκόπουλο και του αντιπροέδρου του International Propeller Club και ιδρυτή της XRTC κ. Γ. Ξηραδάκη επακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος κυρίως με νέους που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσα από τον οποίο εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Πλακιωτάκης παρουσίασε την εικόνα που έχει σήμερα ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης εστιάζοντας κυρίως στις αδυναμίες για να σημειώσει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ετοιμάζει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα επιχειρηθεί συνολικά η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και η δημιουργία εκείνων των στοιχείων που θα προσελκύσουν περισσότερους νέους στο ναυτικό επάγγελμα.
Τη γλώσσα των αριθμών χρησιμοποίησε και ο κ. Ξηραδάκης ο οποίος επεσήμανε ότι μέσα από τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν είναι και αυτή περί της αναβάθμισης της συνολικής εικόνας για τους Έλληνες ναυτικούς και το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα στη διατήρηση της τεχνογνωσίας σε ένα τομέα τον οποίο η χώρα έχει ανάγκη.
Από τις συζητήσεις που έγιναν καταδείχθηκε ότι σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας ουσιαστικά «απουσιάζουν» αναφορές στη ναυτιλία της χώρας και στο ναυτικό επάγγελμα γεγονός που στερεί τους νέους από το να αντιληφθούν την δυναμική της ναυτιλίας αλλά και τη διέξοδο που τους παρέχει το ναυτικό επάγγελμα σε περίοδο όπου οι δείκτες της ανεργίας είναι υψηλοί.
Πηγή: www.limenikanea.gr
Εφόσον έχουμε συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα της ναυτικής εκπαίδευσης, και δεδομένου ότι οι απόφοιτη των ΑΕΝ δεν γίνονται δεκτοί στα Ελληνικά ΑΕΙ ως υποψήφιοι μεταπτυχιακόι φοιτητές παρά μόνον εάν έχουν τον Α’ βαθμό Πλοιάρχου ή Μηαχανικού (που σημαίνει 10+ χρόνια μετά την αποφόιτησή τους), ενώ γίνονται δεκτοί σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μήπως η νομοθεσία πρέπει να αναθεωρηθεί;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας