Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Ηλεκτρονικό Έγκλημα και Πειρατεία στη Ναυτιλία, μια Νέα Απειλή

Ηλεκτρονικό Έγκλημα και Πειρατεία στη Ναυτιλία, μια Νέα Απειλή

Ηλεκτρονικό Έγκλημα στη ναυτιλία

Ηλεκτρονικό Έγκλημα Στην εποχή του internet και των νέων τεχνολογιών όπου τα δεδομένα κινούνται με τρομερές ταχύτητες, η πειρατεία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτήν την εξέλιξη. Πειρατές με γνώσεις τεχνολογίας οι οποίοι θα παραβίαζαν την ασφάλεια

του δικτύου μιας μεγάλης ναυτιλιακής ώστε να αποκομίσουν πληροφορίες, μοιάζει ακόμα και σήμερα δύσκολο να το πιστέψει κανείς.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας Verizon, η οποία ασχολείται με το διαδικτυακό έγκλημα και την καταπολέμησή του, πειρατές – χάκερς κατάφεραν να εισέλθουν στο δίκτυο ναυτιλιακής εταιρίας και να εντοπίσουν την ακριβή θέση ενός πλοίου. Πέραν τούτου όμως οι πειρατές απόκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούσαν το περιεχόμενο των containers που μετέφερε το πλοίο (barcodes) με αποτέλεσμα, να ανοίξουν επιλεκτικά αυτά που τους ενδιέφεραν και να διαφύγουν χωρίς να κρατήσουν το πλοίο ή μέλη του πληρώματος. Επίσης μέσω του δικτύου της εταιρίας πήραν πληροφορίες για τα μελλοντικά φορτία που θα φόρτωναν τα πλοία της εταιρίας.

Σύμφωνα με την έκθεση οι χάκερς χρησιμοποίησαν λογισμικό το οποίο όμως άφησε κάποια ίχνη τα οποία εκμεταλλεύτηκε η εταιρία για να απομονώσει και να αποκλείσει το κενό στο σύστημα ασφαλείας της.

Το παραπάνω Ηλεκτρονικό Έγκλημα αποτελεί ίσως την αρχή νέων μεθόδων τις οποίες το οργανωμένο έγκλημα που δρα στην θάλασσα θα υιοθετήσει στο ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να διαβάστε ΕΔΩ

Αλλάζουν, παράλληλα, οι θαλάσσιες περιοχές των επιθέσεων. Από το 2010 μέχρι το 2011, το ένα τρίτο των επιθέσεων ελάμβανε χώρα στη Σομαλία. Ενενήντα από αυτά τα περιστατικά είχαν εντοπιστεί στον Κόλπο του Αντεν. Κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους, όμως, ούτε μια επίθεση δεν συνέβη σε αυτήν την περιοχή. Αντίθετα, δραματική αύξηση έχει σημειωθεί στα περιστατικά της Νιγηρίας, φθάνοντας τα 108 πέρυσι από 40 το 2010.

Αύξηση της πειρατείας έχει σημειωθεί, επίσης, στο Βιετνάμ. Σημειώθηκαν 27 περιστατικά το 2015 από 12 προ μιας εξαετίας. Η Allianz κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Νιγηρία διότι αν και τα περιστατικά μειώθηκαν από 19 το 2010 στα 14 το 2015, ενδεχομένως να μην έχουν καταγραφεί όλα και αρκετά να παρέμειναν στην αφάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here