Αρχική Ναυτιλία Ο.Λ.Π η μεγάλη συμφωνία

Ο.Λ.Π η μεγάλη συμφωνία

Ο.Λ.Π Εξαγορά μετοχών

Ο.Λ.Π Η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της στην COSCO Shipping σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα και τις σινο-ελληνικές σχέσεις, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα Στέργιος Πιτσιόρλας.


Στις 8 Απριλίου, υπεγράφη η συμφωνία των € 368.500.000 (420.120.000 δολάρια) για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας όπου παρευρέθηκε κατά τη διάρκεια τελετής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κίνας COSCO Shipping Xu Lirong. Ήταν μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και
την Κίνα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αποστολή της COSCO είναι να αποκτήσει σταδιακά ένα 67 τοις εκατό των μετοχών της ΟΛΠ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια έως ότου θα παραδώσει τις συμφωνηθείσες επενδύσεις στο λιμάνι.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η COSCO θα αναλάβει επίσημα τη διαχείριση του ΟΛΠ μέχρι τον Ιούλιο το 2016.
Επίσης ο κύριος Πιτσιόρλας δήλωσε ότι: «Ολόκληρη η διαπραγμάτευση έγινε κατά τη διάρκεια μιας πολύ κρίσιμης χρονιάς για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ελλάδα διαπραγματεύεται το νέο σχέδιο διάσωσης με τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουμε φτάσει σχεδόν στο χείλος της χρεοκοπίας. Έτσι, η συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία ΟΛΠ διεξήχθη σε ένα πολύ δύσκολο κλίμα. Είναι ένα έργο που εκτείνεται πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Είμαι πολύ αισιόδοξος, διότι πιστεύω ότι το λιμάνι του Πειραιά θα είναι μια σημαντική ώθηση για την Ελλάδα να προχωρήσει προς μια νέα φάση της οικονομικής ανάπτυξης. Μέσω της συνεργασίας με την COSCO Shipping, ο Πειραιάς μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης».

Και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να κερδίσουν μέσα από τη συνεργασία στον Πειραιά. Η Ελλάδα, ως την κύρια πύλη εισόδου για τα ασιατικά προϊόντα προς την Ευρώπη και αντίστροφα, θα αποκομίσουν πολλά οφέλη.
Τα επόμενα βήματα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σιδηροδρομικών συνδέσεων με το λιμάνι.
Ο Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι αναμένονται άλλα 10 μεγάλα έργα ιδιωτικοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα έως το 2017, συμπεριλαμβανομένου το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας Ελληνικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here