Αρχική Ναυτιλιακά νέα Ελλάδα – ο Στόλος Συνεχίζει να Αυξάνεται

Ελλάδα – ο Στόλος Συνεχίζει να Αυξάνεται

Ο Ελληνικής ιδιοκτησίας εμπορικός στόλος ανήλθε σε 4.092 πλοία σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων 12 μηνών. 35 παραπάνω πλοία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την 29η ετήσια έκθεσή της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας(GSCC, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα μέχρι την 26η του Φεβρουαρίου του 2016. Η επιτροπή που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και 347 πλοία υπο παραγγελία.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων πλοίων, η πιο ενδιαφέρουσα τάση σημειώνεται στον τομέα του LNG, όπου υπήρχαν 22 παραπάνω πλοία (54 πλοία LNG υπο παραγγελία), που προστήθονται στα ίδη 1.084.000 dwt. Ομοίως, τα δεξαμενόπλοια αυξήθηκαν κατά οκτώ και 1,5 εκατομμύρια τόνους dwt, με επιπλέον 106 υπο παραγγελία. Επιπλέον, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 17 πλοία, ενώ το κέρδος σε χωρητικότητα dwt ανήλθε σε 1,7 εκατομμύρια τόνους. Αντίθετα, τα ξηρού φορτίου χύδην μειώθηκαν κατά 12. Η χωρητικότητά τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 εκατ dwt. Ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα 112 πλοία υπο παραγγελία από ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

 Επιτροπή δήλωσε, ωστόσο, ότι τα σκάφη υπό ελληνική σημαία μειώθηκαν κατά 30 φτάνοντας τα 809 πλοία για την ίδια περίοδο, με συνολική χωρητικότητα 78.900.000 dwt. Παρόλα αυτά, η ελληνική σημαία κατέχει μερίδιο αγοράς 20% μεταξύ του συνόλου του ελληνικών συμφερόντων ελεγχόμενου στόλου. Aκολουθείται από 18% της Λιβερίας, 17% των Marshall Islands, 16% της Μάλτας και 10% του Παναμά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάλτα πρόσθεσε 61 σκάφη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών στο νηολόγιο της. Oι Νήσοι Μάρσαλ ήταν επίσης μεταξύ των «νικητών», προσθέτοντας 20 πλοία ελληνικών συμφερόντων στο δικό τους. Όσο για την κυπριακή σημαία, παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης των τελευταίων ετών όσον αφορά την ποιότητα, δεν κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της μεταξύ των Ελλήνων ιδιοκτητών, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 6%.

Όσο για το μέσο όρο ηλικίας του στόλου, έχει παραμείνει σταθερός, αλλά εξακολουθεί να είναι 2,8 χρόνια. Nεότερος από τον μέσο όρο του παγκόσμιου στόλου. Ειδικότερα, ο Ελληνικός στόλος έχει μέσο όρο ηλικίας 10 ετών, σε αντίθεση με τα 12,8 χρόνια του παγκόσμιου στόλου.

ΠΗΓΗ : http://www.hellenicshippingnews.com/hellas-shipping-fleet-keeps-growing-at-an-all-time-high-despite-challenging-market-conditions-lng-ships-increase-by-22/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here