Υπό το πρίσμα των γεγονότων των τελευταίων μηνών και με όσα ο Covid -19 έφερε στην καθημερινότητα μας το θέμα της ύπαρξης αξιόπιστων υπηρεσιών εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Τα άτομα που απασχολούνται στην ναυτιλιακή βιομηχανία, σε βαπόρια και γραφεία χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Οι απαιτήσεις της «δουλειάς» είναι συνεχείς και η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση πάνω σε νέες απαιτήσεις κανονισμών αλλά και της τεχνολογίας επιβάλουν στα στελέχη του κλάδου να αναζητούν νέες «πηγές» πληροφόρησης και κατάρτισης.
Οι νέες μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου έχουν πολλά πλεονεκτήματα, μερικά διαβάζουμε παρακάτω:
- Είναι παντού και πάντα διαθέσιμες.
- Δεν απαιτούν οργανωμένους χώρους εκπαίδευσης.
- Επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να επιλέξει ο ίδιος το χρόνο μελέτης και το ρυθμό με τον οποίο μαθαίνει.
- Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.
- Διαθέτουν εξαιρετικά προηγμένο τρόπο παρουσίασης με πολυμέσα: βίντεο, ήχο, κείμενα, εικόνες, γραφήματα, ομιλία, διαλογική συνεργασία.
- Παραδίδονται με πολλούς τρόπους ώστε να ταιριάζουν στις προτιμήσεις του εκπαιδευομένου: (αυτοδιδασκαλία, ασύγχρονη συνεργασία, σύγχρονη διδασκαλία).
- Χαρακτηρίζονται από δυναμικό τρόπο μάθησης (δυνατότητα διασύνδεσης με άλλες πηγές με στόχο την ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας.
- Δημιουργούν περιβάλλον ενεργητικής και συνεργατικής μάθησης.
- Παρέχουν εργαλεία διαχείρισης του εκπαιδευτικού περιεχομένου.
- Διαθέτουν εργαλεία διαχείρισης της μαθησιακής διαδικασίας.
- Μετρούν την αποτελεσματικότητα της μάθησης και επομένως του αποτελέσματος της επένδυσης.
- Παρέχουν δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλο αριθμό εκπαιδευόμενων.
- Παρέχουν δυνατότητα δημιουργίας ατομικών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
- Παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης διαδικασίας πιστοποίησης δεξιοτήτων και γνώσεων.
- Ελαχιστοποιούν το κόστος εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη αξιόπιστης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στον ναυτιλιακό κλάδο, στον οποίο οι άνθρωποι που «τρέχουν» την δουλειά βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μαζί με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με μια έμπειρη και καταξιωμένη ομάδα επαγγελματιών της ναυτιλιακής βιομηχανίας εκπόνησαν μια σειρά προγραμμάτων εξειδικευμένης επιμόρφωσης πάνω σε κρίσιμα θέματα του κλάδου.
Εκτός από το τυπικό (πιστοποίηση) ο καταρτιζόμενος, τόσο ο επαγγελματίας της θάλασσας, όσο και ο εργαζόμενος σε μία ναυτιλιακή εταιρία έχει την δυνατότητα να εμβαθύνει σε σημαντικές θεματικές ενότητες που βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα του. Αυτές είναι:
- Ship Damage Stability
- Διεθνής Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων – ISM
- Λειτουργική Διαχείριση Πλοίων – Ship Operation
- Ναυτικό & Ναυτιλιακό Δίκαιο
- Σύγχρονη Ναυτική Μετεωρολογία
- Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων – ISPS
- Επιθεώρηση Δεξαμενοπλοίων και Σύστημα Αυτοαξιολόγησης – T.M.S.A
- Διαχείριση και Αντιμετώπιση της Σύγχρονης Πειρατείας στη Ναυτιλία
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα καθώς και για όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες δείτε ΕΔΩ