Αρχική Δημοφιλή Άρθρα Είναι ωραίο να είσαι ναυτικός.

Είναι ωραίο να είσαι ναυτικός.

Είναι ωραίο να είσαι ναυτικός

Είναι ωραίο να είσαι ναυτικός, Το επάγγελμα του ναυτικού είναι ένα από τα ωραιότερα. Κάπως έτσι αρμόζει να είναι η αρχή ενός άρθρου που θα αναφέρεται στο επάγγελμα του ναυτικού. Τι να πρωτοπείς για τη μοναδική ιδιότητα του να είσαι ναυτικός…

Αυτή η ιδιότητα

που σου δίνει απεριόριστες ώρες δουλειάς μα και χαράς, ηδονή θα την αποκαλούσα με άλλα λόγια. Είναι αυτή που πηγάζει από τα βάθη της ψυχής σου και θέλει να πλημμυρίσει όλον τον κόσμο. Να γυρίσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και να περιγράψει τη μοναδικότητα των στιγμών που έζησες στο τελευταίο λιμάνι. Κάθε κατάπλους σημαίνει νέες ιστορίες, νέες εμπειρίες, νέες περιπέτειες -είτε βγεις από το πλοίο για μία βόλτα είτε όχι- που σε περιμένουν, κάτι σα μια γλυκιά πρόκληση σχετικά με το αν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου, να διατηρηθείς αλώβητος και να φύγεις με το κεφάλι πιο ψηλά από ότι όταν μπήκες.

Κάθε απόπλους από την άλλη μια νέα αρχή, ένα νέο μυαλό, νέες απόψεις, νέες αντιλήψεις, ένα σώμα πολλές φορές που οδεύει προς την υπερκόπωση , που είναι έτοιμο να ‘αποκοιμηθεί’ μα επιμένει, εκεί, αντέχει, αντέχει για να ζήσει τη μαγεία του να αποχαιρετάς ένα λιμάνι είτε αυτό είναι τσαμαδούρα στη μέση του πουθενά είτε ένας ντόκος στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου που σε δίδαξε τόσα που δε διδάσκονται μέσα από ένα βιβλίο.

Αφήνοντάς

σε ψυχικά γαλήνιο και μόνο, σα ναυτικός που είσαι πρέπει να συνηθίσεις αυτή τη μοναξιά… Ή μήπως όχι; Προσωπικά θα έλεγα πως σε αφήνει παρέα με ένα μυαλό γεμάτο όμορφες σκέψεις για οτιδήποτε, οποιονδήποτε και τίποτα μαζί, μια νοσταλγία μοναδική και αναμνήσεις παντοτινές που πλέον είστε ένα. Δεν μπορείς να τους ξεφύγεις, είναι αλήθειες πλέον για σένα, υπαρκτές καταστάσεις που θα σε καθοδηγούν σε όλους τους τομείς της μετέπειτα πορείας σου. Μα ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα με μία πιο αντικειμενική κρίση και λιγότερο ποιητικά.

Είναι ένα επάγγελμα που δε θα σε αφήσει να πεινάσεις, ούτε εσένα ούτε την οικογένειά σου, αρκεί να μην το αφήσεις κι εσύ, αλλιώς θα σου φερθεί σκληρά, όπως κάθε τι άλλωστε. Θα σε βοηθήσει να πορευθείς με αξιοπρέπεια στη ζωή σου και να είσαι αυτάρκης αν πραγματικά το θέλεις. Δυστυχώς θα σε κάνει και να πονέσεις! Θα σε κάνει να πονέσεις  είτε για την οικογένεια που αφήνεις πίσω σου, είτε για τα παιδιά σου και τους φίλους σου είτε ακόμα και για το ταίρι σου. Παρόλο τον πόνο, θα σε κάνει δυνατό. Θα σου μάθει να εκτιμάς την κάθε μέρα που ζεις εκτός πλοίου. Αν και κουραστικό το επάγγελμα του ναυτικού είναι και αρκετά ξέγνοιαστο όσο βρίσκεσαι εκτός πλοίου, σου δίνει τη δυνατότητα να αφιερωθείς εξ ολοκλήρου στους ανθρώπους που αγαπάς το διάστημα εκείνο που δε θα έχεις κάποια μετεκπαίδευση κάθε είδους.

Όντας

ναυτικός θα υπάρξουν φορές που θα νιώσεις τόση πίεση που θα θες να ‘εκραγείς’, άλλες φορές θα προσπαθείς μάταια να κάνεις βιντεοκλήση λόγω κακού καιρού, πολλές φορές θα κλείνει το τηλέφωνο και θα έχεις νεύρα λόγω κακού σήματος -θέλει υπομονή μερικές φορές- επειδή δεν πρόλαβες να πεις τα νέα σου ή ένα «σ’ αγαπώ» σε κάποιον. Πιθανόν να βρεθείς σε κάποιο μέρος που θα θυμηθείς τη φράση που σου έλεγαν «τα αγγλικά είναι πολύ σημαντικό προσόν για ένα ναυτικό» αλλά δε σε είχαν προειδοποιήσει ότι σε πολλά μέρη δεν ξέρουν ούτε αυτά.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, σα ναυτικός θα μοιράζεσαι το 24ωρό σου με κάποια λιγότερο οικεία πρόσωπα προς εσένα. Σε σχέση με άλλα επαγγέλματα είναι εύκολο να μπεις στη θάλασσα σα ναυτικός, μα ακόμα πιο εύκολο να αγαπήσεις  το μπλε της χρώμα σαν να είναι σπίτι σου. Για τους παραπάνω λόγους είναι ωραίο να είσαι ναυτικός!

Το άρθρο αντιπροσωπεύει τις απόψεις του αρθρογράφου κατά τη χρονική περίοδο που το έγραψε και μόνο.

Του Κωνσταντινίδη Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here