Αρχική Ναυτιλιακά νέα Η Εικόνα της Θαλάσσιας Πειρατείας σε Ασία και Δ. Αφρική το Πρώτο...

Η Εικόνα της Θαλάσσιας Πειρατείας σε Ασία και Δ. Αφρική το Πρώτο Εξάμηνο του 2020

ΑΣΙΑ

Το ReCAAP Information Sharing Centre δημοσιοποίησε πρόσφατα το report του για τα περιστατικά πειρατείας και ν στα ύδατα της Ασίας για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου Ιουνίου 2020.

Συνολικά σημειώθηκαν 51 περιστατικά πειρατείας και επιθέσεων με σκοπό την ληστεία στην Ασία το εν λόγω διάστημα, εκ των οποίων 49 ληστρικές επιθέσεις και 2 περιστατικά πειρατείας.

Σύμφωνα με το report, υπάρχει ανησυχία γιατί τα περιστατικά σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σημειώθηκαν 28. Η αύξηση των περιστατικών καταγράφηκε σε Ινδία, Μπανγκλαντές, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Στενά της Σιγκαπούρης και Νότια Σινική Θάλασσα. Το ReCAAP Information Sharing Centre υπογραμμίζει την ανησυχία του ιδιαίτερα για την αύξηση των περιστατικών στα Στενά της Σιγκαπούρης, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου Ιουνίου 2020 σημειώθηκαν 16 ληστρικές επιθέσεις και απόπειρες πειρατείας έναντι οκτώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Από την άλλη, θετικό είναι το γεγονός ότι σε λιμάνια / αγκυροβόλια της Κίνας δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό, όταν πέρυσι καταγράφηκαν τρία. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τη σχεδόν διπλάσια αύξηση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρθηκαν στην Ασία το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο σοβαρότητας. Τα μικρής κλίμακας εγκλήματα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να ενθαρρύνουν τους δράστες να προβούν σε πιο σοβαρές πράξεις», δήλωσε ο κ. Masafumi Kuroki, εκτελεστικός διευθυντής του ReCAAP ISC.

Αναλυτικά στατιστικά μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Το report του ReCAAP μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

 

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Ανησυχητική αύξηση περιστατικών πειρατείας στα ύδατα της Δυτικής Αφρικής για το H1 του 2020 κατέγραψε το International Maritime Bureau (IMB). Σύμφωνα με την έκθεση της 14ης Ιουλίου του IMB, ο συνολικός αριθμός των ναυτικών που είτε υπήρξαν θύματα ομηρίας είτε απήχθησαν κατά το H1 ανήλθε σε 77.

Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικό από αυτόν τον αριθμό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 90% των παγκόσμιων απαγωγών του α΄ εξαμήνου έλαβαν χώρα στον Κόλπο της Γουινέας. Ενδεικτικά, 49 ναυτικοί απήχθησαν από πειρατές, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν αιχμάλωτοι στην ξηρά μέχρι και για έξι εβδομάδες.

Ο ολοένα αυξανόμενος κίνδυνος περιστατικών πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στις ζωές των ναυτικών, οι οποίοι ήδη διανύουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της αδυναμίας για αλλαγές πληρωμάτων. Εάν στην εξίσωση προστεθούν και οι ληστρικές επιθέσεις για το H1 του 2020, τότε ο συνολικός αριθμός παγκόσμιων επιθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMB, ανέρχεται σε 98.

Με αφορμή το report του, το IMB έκανε έκκληση προς όλα τα πλοία τα οποία διασχίζουν τον Κόλπο της Γουινέας να ενημερώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε περίπτωση πιθανής πειρατικής ή ληστρικής επίθεσης, προκειμένου το IMB να μπορέσει να επικοινωνήσει εγκαίρως με τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του IMB, Michael Howlett, «πρέπει να αλλάξουμε την αναλογία ρίσκου-αμοιβής για τους πειρατές που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο της Γουινέας. Χωρίς κατάλληλους αποτρεπτικούς μηχανισμούς, οι πειρατές και οι ένοπλοι ληστές θα γίνουν πιο αδίστακτοι και πιο φιλόδοξοι, αυξάνοντας έτσι την απειλή προς τους ναυτικούς».

ΠΗΓΗ: www.naftikachronika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here