Αρχική Ναυτιλία Αφιέρωμα στο μοναδικό Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

Αφιέρωμα στο μοναδικό Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ιδρύθηκε ως σωματείο το 1965, με σκοπό να στεγάσει πίνακες του Αριστείδη Γλύκα, μισό – μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα και καθετί σχετικό με τη σπουδαία ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Όλα τα αντικείμενα ανήκαν σε οινουσσιακές οικογένειες, οι οποίες τα δώρισαν στο Μουσείο.

Το 1987 ο καπτα-Νικόλας Λαιμός υλοποιώντας το όραμα του αποβιώσαντος το 1986 αδελφού του και δημάρχου Οινουσσών, Αντωνίου Λαιμού, προχώρησε στην ολική ανακατασκευή και επέκταση του Μουσείου με σύγχρονες προδιαγραφές.

Το 1991 το Ναυτικό Μουσείο εγκαινιάστηκε υπό τη νέα του μορφή και πλουσιότερο σε περιεχόμενο, αφού ο καπταΝικόλας Λαιμός είχε προσφέρει τις σπουδαίες συλλογές του αδελφού του από μοντέλα πλοίων φτιαγμένων από αιχμαλώτους των ναπολεόντειων πολέμων και από αντικείμενα της ίδιας εποχής. Παράλληλα, άλλαξε και η νομική μορφή του Μουσείου, αφού μετατράπηκε σε ίδρυμα, που χρηματοδοτείται από τον καπταΝικόλα Λαιμό.

Από το 1991 μέχρι σήμερα το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών έχει δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης. Η μεγάλη ναυτική παράδοση των Οινουσσών δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο θεματοφύλακα, αφού στους χώρους του παρουσιάζεται η εξέλιξη των Οινουσσίων από τα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα στα ατμόπλοια των αρχών του 20ού αιώνα και στα σύγχρονα πλοία της εποχής μας.

Επιπροσθέτως, το Μουσείο έχει χρηματοδοτήσει και την έρευνα και τις εκδόσεις. Ο ιστορικός κ. Νικόλαος Ανδριώτης ασχολήθηκε με το θέμα του ερχομού των Μικρασιατών προσφύγων στις Οινούσσες και έχει γράψει για λογαριασμό του Μουσείου το Βιβλίο Το μικρό ταξίδι. Οι αρχιτέκτονες κ. Νικόλαος Σκουτέλης και κ. Φλάβιο Ζανόν συνεργάστηκαν, για να βγει το Βιβλίο Η αρχιτεκτονική των Οινουσσών. Ο μουσικός κ. Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για τα ακούσματα και την παραδοσιακή μουσική των Οινουσσίων, δημιούργησε μια καλαίσθητη κασετίνα με δύο μουσικά CD και μικρό Βιβλίο με κείμενο και φωτογραφίες. Ο εκδότης και συγγραφέας κ. Γεώργιος Φουστάνος έχει γράψει για λογαριασμό του Ναυτικού Μουσείου τα σπουδαία βιβλία 101+4: Τα λίμπερτι των Οινουσσίων, Οι Βασιλείς των ωκεανών και Τα ατμόπλοια των Οινουσσών. Τέλος, έχουν εκδοθεί πολυτελής κατάλογος των εκθεμάτων του Μουσείου, αφίσες και κάρτες. Όλες οι εκδόσεις διατίθενται οτο πωλητήριο του Ναυτικού Μουσείου

Πηγή: http://www.naftotopos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here