Αρχική Ναυτιλία Το φλερτ με τα ναυτιλιακά δάνεια

Το φλερτ με τα ναυτιλιακά δάνεια

Στροφή στα ναυτιλιακά δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο κάνουν τα hedge funds, τα οποία, εκμεταλλευόμενα την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, προσπαθούν να αγοράσουν δάνεια και ομόλογα.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και οι πιέσεις του κόστους δυσχεραίνουν τις προοπτικές για μια σωστή ανάκαμψη σε πολλά τμήματα του ναυτιλιακού τομέα, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες αγορές για μια δεκαετία.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδίως οι γερμανικές, προσπαθούν να ξεφορτωθούν εξυπηρετούμενα και μη δάνεια στον κλάδο, τα οποία προσελκύουν υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Τα hedge funds συγκέντρωσαν ένα μεγάλο βαθμό απωλειών από τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, όταν η ναυτιλία πρώτο-πήρε την κάτω βόλτα πριν από μια δεκαετία – και από τότε έκαναν περιορισμένες κινήσεις.

Πέρυσι, ορισμένα hedge funds που εστιάζουν κυρίως σε μετοχές, στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσω των αγορών μετοχών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά πολλοί τώρα «μαζεύτηκαν» μετά από μεγάλες απώλειες το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα hedge funds που εστιάζουν στα χρέη (ομόλογα και δάνεια), ελπίζουν για περισσότερη τύχη.

«Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα hedge funds για ναυτιλιακό χρέος παρά για μετοχές τώρα. Δεν θεωρώ ότι πιστεύει κανείς ότι η ναυτιλιακή αγορά θα ανακάμψει σύντομα», δήλωσε στο Reuters ο Βασίλειος Καρατζάς, της συμβουλευτικής εταιρίας χρηματοδότησης ναυτιλίας Karatzas Marine Advisors & Co στη Νέα Υόρκη.

«Έτσι, εάν αγοράσει κανείς μετοχές, η δυναμική ανοδικών τάσεων είναι περιορισμένη. Μπορεί κανείς να πετύχει διψήφια απόδοση πιο εύκολα μέσω επενδύσεων σε πιστωτικό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των προσφορών που αναμένεται να δημιουργήσουν ενδιαφέρον για τα hedge funds περιλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο δυσχερειών ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφεραν πηγές.

Σύμφωνα με μια πηγή του Reuters με γνώση της συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς, το χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων «Nemo», αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αποδόσεις με ονομαστική αξία από 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ. Η πηγή δήλωσε ότι η πώληση αναμένεται να κλείσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τους πιθανούς υποψηφίους.

Άλλα hedge funds που ενδιαφέρονται για προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια περιλαμβάνουν τη York Capital Management και την Cross Ocean Partners, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγή: http://www.dealnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here