Αρχική Ναυτιλία Μισθωτοί ξηράς

Μισθωτοί ξηράς

Μισθωτοί ξηράς

το σχέδιο της κυβέρνησης για το ναυτικό. Χθες το πρωί συνεδρίασε η διοίκηση της ΠΝΟ και αφού ενημερώθηκε από την ηγεσία του ΝΑΤ για την πορεία των επαφών της με το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για το ασφαλιστικό, διαπίστωσε ότι «κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν με αυθαίρετες και καινοφανείς ερμηνείες των σχετικών διατάξεων του νόμου

Να επιφέρουν

τελειωτικό και καίριο πλήγμα σε βάρος της ναυτικής εργασίας και των Ελλήνων ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, με αποκορύφωμα την κατάργηση του ναυτικού φυλλαδίου και του ναυτολογίου του πλοίου».

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», αυτό που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας είναι το ναυτικό φυλλάδιο και το ναυτολόγιο να αντικατασταθούν από την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) την οποία θα υποβάλλει ο κάθε πλοιοκτήτης στο Ενιαίο Ταμείο (ΕΦΚΑ) και η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία που θα αφορούν τον χρόνο απασχόλησης κάθε ασφαλιζόμενου, την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Τους ελέγχους στα πλοία θα κάνει κλιμάκιο του ΕΦΚΑ. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, όπως τόνιζαν οι συνδικαλιστές, θα αναπτυχθεί και θα φουντώσει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Η διοίκηση της ΠΝΟ υπογραμμίζει ότι από την εμφάνιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό μέχρι και την εισαγωγή του για ψήφιση στη Βουλή, με πλείστα έγγραφα και παρεμβάσεις της στους αρμόδιους, επισήμανε όλες τις δυσμενέστατες επιπτώσεις του νόμου -πλέον- 4387/2016 για τους ναυτεργάτες.

Και οι επισημάνσεις, όπως σημειώνουν, δυστυχώς επαληθεύτηκαν, αφού τα αντεργατικά μέτρα και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν με τα δύο προηγούμενα μνημόνια σε βάρος της ναυτεργασίας συνεχίζονται με τις συνεχείς μειώσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων, οι οποίες έχουν φτάσει σε δραματικά και επικίνδυνα όρια, με την εξουθένωση όσων έχουν απομείνει, χάριν της «ανταγωνιστικότητας», με τη συνεχή παραβίαση της υφιστάμενης
νομοθεσίας, με την επί μήνες μη πληρωμή των δεδουλευμένων κ.ά.

Υπενθυμίζουν ότι όλα τα κράτη της Ε.Ε. αλλά και όλα τα ανεπτυγμένα κρατη παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας πλήρως την ιδιομορφία του ναυτικού επαγγέλματος, έχουν ιδιαίτερους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ναυτεργατών τους. Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική εξαίρεσή τους από τις επίμαχες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here