Αρχική Ναυτιλία «Μαγνήτης» η Κύπρος για μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες

«Μαγνήτης» η Κύπρος για μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες

Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος κέντρο διαχείρισης πλοίων στον κόσμο και η συμβολή της στον παγκόσμιο, διαχειριζόμενο από τρίτους, στόλο είναι στο 20%. Τα πλοία με σημαία Κύπρου αποτελούν τον 11ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, ενώ η Ναυτιλία συνεισφέρει γύρω στο 7% του ΑΕΠ της χώρας. Η Κύπρος έχει καταφέρει να προσελκύσει χώρες με μεγάλη παράδοση στα ναυτιλιακά, όπως η Νορβηγία, η Ελλάδα, η Ντουμπάι, η Νότια Κορέα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ναυτιλιακών και των σχετικών με τον κλάδο εταιρειών που ανοίγουν γραφεία στην Κύπρο. Το κίνητρο, για πολλές από αυτές, είναι το φορολογικό σύστημα που ισχύει στη χώρα και επιτρέπει στους πλοιοκτήτες, στους διαχειριστές και στους ναυλωτές να πληρώνουν φόρο βάσει της χωρητικότητας του πλοίου αντί των εσόδων που αποφέρει.

«Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντική βάση της ανατολικής Μεσογείου για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μετά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στην ίδια την Κύπρο και στις γειτονικές Αίγυπτο και Ισραήλ», λέει ακόμη η κ. Πηλείδου.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τα έσοδα από υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων αυξήθηκαν σε 476 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ποσό που αντιστοιχεί σε 4,8% του ΑΕΠ.

Στο Σίδνεϊ

Κατά την παραμονή της στο Σίδνεϊ, η κ. Πηλείδου πραγματοποίησε μια σειρά από επιχειρηματικές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικό και ναυτιλιακό κέντρο. Στη συνάντηση της με τον επικεφαλής της αρμόδιας αρχής για την ναυτιλιακή ασφάλεια της Αυστραλίας (AMSA), Mick Kinley, επιβεβαιώθηκε η αρίστη σχέση και η συνεχής συνεργασία των δύο χωρών τόσο στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ως μέλη του Συμβουλίου όσο και σε άλλα ναυτιλιακά θέματα.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Ναυτιλίας πραγματοποίησε συνάντηση με το Διευθυντή των Λιμανιών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Jonathan Lafforgue, όπου έγινε παρουσίαση για τα λιμάνια της Νέας Νότιας Ουαλίας, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν απόψεις.

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό λιμάνι του Σίδνεϊ, το οποίο διαχειρίζονται 3 ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης και της DP World η οποία διαχειρίζεται επίσης το λιμάνι της Λεμεσού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here